Нелегальний потік мікросхем до Росії зменшився вп’ятеро - Reuters
Нелегальний потік мікросхем до Росії зменшився вп’ятеро - Reuters

Нелегальний потік мікросхем до Росії зменшився вп’ятеро - Reuters

Поставки до Росії напівпровідників та іншої підсанкційної продукції подвійного призначення від початку року скоротилися вп’ятеро, а їх головними постачальниками залишаються компанії, зареєстровані в Китаї і Гонконгу.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на джерела в Міністерстві торгівлі США пише Reuters.

За даними відомства, у період із січня по травень продажі з Гонконгу до Росії передових компонентів, у тому числі мікроелектроніки, що використовується країною-агресором для виробництва зброї і продовження війни в Україні, впали на 28%, а з материкового Китаю, за винятком Гонконгу, скоротились на 19%.

У Мінфіні США вважають такий результат наслідком впливу кількох факторів, серед яких агресивні заходи (санкції) з боку американського уряду, а також його взаємодія з компаніями, продукція яких незаконно імпортується до РФ.

В уряді Гонконгу не відповіли на питання Reuters про перевалку підсанкційних товарів до Росії, але заявили, що Гонконг «не виконує односторонні санкції, запроваджені іншими країнами» і не має повноважень вживати заходів проти компаній, які торгують із російськими контрагентами продукцією, що підпадає під західні санкції.

Митна адміністрація та МЗС Китаю, а також посольство Росії у Вашингтоні не відповіли на запити Reuters про коментарі.

Водночас, за даними вашингтонської глобальної некомерційної організації з безпеки C4ADS, із серпня по грудень минулого року понад 200 зареєстрованих у Гонконгу фірм відвантажили російським покупцям товарів на суму майже $2 мільярди.

Із них на $750 мільйонів передових компонентів – від високоякісних мікросхем Nvidia і французької Vectrawave до нижчих чипів Texas Instruments та Intel.

Коли Reuters спробував знайти в Гонконгу офіси кількох таких компаній за вказаними в реєстраційних документах адресами, то виявилося, що за тими ж адресами зареєстровані десятки подібних фіктивних фірм-одноденок.

В американських компаніях-виробниках мікросхем у відповідь на запити Reuters заявили, що припинили продажі в Росію у березні 2022 року та вимагають від своїх клієнтів дотримуватись чинних законів США й не перепродавати продукцію російським покупцям.

В уряді Сполучених Штатів вважають Китай і Гонконг ключовими глобальними вузлами, звідки Росія отримує матеріали і комплектуючі для своєї армії, включно з напівпровідниками й деталями для дронів, тому продовжуватимуть вживати заходів для перекриття цих каналів обходу антиросійських санкцій.

Як повідомляв Укрінформ, США готують нові санкції проти китайських компаній, які підтримують війну Росії в Україні,під прицілом можуть опинитися банки.

Фото: Getty Images/iStockphoto

Джерело матеріала
loader
loader