США працюють з Києвом над дорожньою картою для післявоєнної енергосистеми України: якою вона буде
США працюють з Києвом над дорожньою картою для післявоєнної енергосистеми України: якою вона буде

США працюють з Києвом над дорожньою картою для післявоєнної енергосистеми України: якою вона буде

Україна та США працюють над дорожньою картою для післявоєнної енергосистеми. Вона включатиме безпечні технології ядерної енергетики та відновлювані джерела енергії.

Про це повідомила  міністерка енергетики США Дженніфер Гранхольм в  інтерв'ю Reuters. Вона приймала участь в щорічній конференції Трансатлантичного енергетичного та кліматичного співробітництва (P-TECC) у столиці Румунії Бухаресті.

"Зараз українці знаходяться під постійною під загрозою. Тому ми повинні допомогти їм пройти цей період часу, зміцнити їхні існуючі активи", – сказала Гранхольм.

Вона додала, що разом з українською владою США планують, як виглядатиме енергосистема після закінчення війни.

"Це можуть бути мікрореактори. Це можуть бути малі модульні реактори (SMRs.). Це, безумовно, буде розподілена сонячна та вітрова генерація в поєднанні з акумуляторами. Ця робота ведеться вже зараз", – додала вона.

За її словами, нові ядерні потужності можуть стати частиною майбутньої енергосистеми, якщо вони будуть спроєктовані у безпечний спосіб.

Журналісти підкреслюють, що у січні 2024 року міністерство енергетики України заявило, що планує розпочати будівництво чотирьох нових ядерних реакторів на Хмельницькій атомній електростанції. Українська державна атомна енергетична компанія "Енергоатом" також підписала угоду з Westinghouse про будівництво нових реакторів.

"Є домовленість про розгортання в Україні дев'яти реакторів AP1000. Втім, очевидно, що на даний момент ми не починаємо будівництво. На даний момент ми тісно співпрацюємо з ними, щоб розглянути ХАЕС і почати вивчати, що ми можемо зробити зараз, щоб підготувати проєкти до реалізації, як тільки закінчиться війна", – розповіла віцепрезидент Westinghouse з корпоративних питань Маргарет Косентіно.

Нещодавно Молдова запропонувала Україні постачання та генерацію електроенергії в обмін на газв рамках проєкту "газ на електроенергію". Загалом Молдова та Румунія мають намір "виступати логістичним хабом для залучених компаній та організацій" задля відбудови України.

Після того, як Запорізька атомна електростанція в Енергодарі повернеться під контроль України, треба буде проробити багато роботи. Для перезапуску всіх шести енергоблоків знадобляться роки.

Як повідомляв OBOZ.UA, ЗАЕС має перебувати під повним суверенним контролем України – це ключова теза схваленого на саміті у Швейцарії спільного комюніке про основи миру. Там також зазначається, що станція повинна працювати безпечно та захищено.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader