В Івано-Франківську вдруге успішно замінили серцевий клапан за технологією TAVI
В Івано-Франківську вдруге успішно замінили серцевий клапан за технологією TAVI

В Івано-Франківську вдруге успішно замінили серцевий клапан за технологією TAVI

В Івано-Франківську лікарі вдруге успішно замінили серцевий клапан за найсучаснішою технологією TAVI. Операцію зробили пацієнтці, яка перенесла кілька важких онкопатологій.

Про це у Фейсбуці повідомляє КНП «Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради», передає Укрінформ.

«В ЦМКЛ вже вдруге успішно замінили серцевий клапан за найсучаснішою технологією TAVI. Оперативне втручання здійснили 66-річній пацієнтці з критичним аортальним стенозом, яка перенесла декілька важких онкопатологій, через що мала високий хірургічний ризик та протипоказ до проведення операції на відкритому серці», - йдеться у повідомленні ЦМКЛ.

Як зазначається, жінка подолала рак і перебувала у стійкій ремісії тривалий час. Після променевої терапії у неї розвинувся остеопороз кісток, а тому після розсічення її грудина могла не загоїтись.

Лікарі зробили імплантацію транскатетерного аортального клапана через невеликий розріз у 3 см на правому стегні, без жодних розрізів на грудній клітці та без зупинки кровообігу.

«У стислому вигляді транскатетерний клапан, який ми імплантували, є досить компактний (7 мм), тому проходить по судинах до серця і потрапляє в те місце, куди його потрібно встановити. Там він розширився до потрібного розміру і почав виконувати функції, на які вже був не здатен рідний клапан», - розповів завідувач ВІКРК, серцево-судинний хірург Олег Совтус.

В Івано-Франківській ЦМКЛ зауважили, що використання ендоваскулярних технологій значно скорочує реабілітаційний період пацієнтів. Жінка, якій замінили серцевий клапан, вже на другий день після операції могла ходити. Наразі вона активно реабілітується і незабаром буде виписана з лікарні.

Уперше технологію TAVI в Івано-Франківській ЦМКЛ застосували наприкінці 2023 року. Закупівля клапанів для цих двох оперативних втручань відбулася за рахунок коштів державного бюджету.

Як повідомляв Укрінформ, з Вінницької лікарні виписали багатодітну матір, якій пересадили донорське серце.

Теги за темою
Технології Івано-Франківськ
Джерело матеріала
loader
loader