Впливає на роботу мозку: несподіваний побічний ефект від комфортної їжі
Впливає на роботу мозку: несподіваний побічний ефект від комфортної їжі

Впливає на роботу мозку: несподіваний побічний ефект від комфортної їжі

Деякі продукти, які допомагають вам заспокоїтися, можуть також впливати на вашу здатність залишатися зосередженим? Нові дослідження, опубліковані в The American Journal of Clinical Nutrition дослідниками з Університету штату Огайо, свідчать, що один прийом їжі з високим вмістом насичених жирів може знизити рівень концентрації.

У дослідженні взяла участь 51 жінка, кожна з яких пройшла тест на увагу вранці та повторно через п’ять годин після вживання або їжі з високим вмістом насичених жирів, або їжі з більш здоровими ненасиченими жирами (в цьому випадку – соняшникова олія). Група, яка споживала їжу з насиченими жирами, показала гірші результати в тесті на увагу, ніж група, яка вживала їжу з ненасиченими жирами, пише eatthis.com.

Варто зазначити, що їжа з ненасиченими жирами також містила високий загальний вміст жиру — кожна порція мала 930 калорій і містила 60 грамів жиру. Проте група, яка споживала їжу на основі пальмової олії (насиченого жиру), на 11% гірше справлялася з тестом на увагу.

Для жінок з більш серйозними випадками негерметичності кишечника не мало значення, який тип жиру вони споживали. Вони мали непостійний час відповіді, що заважало їхній здатності залишатися уважними під час тесту.

Стефані Уррутія, дієтолог у Всебічному онкологічному центрі Університету штату Огайо, пояснює, що вживання їжі з високим вмістом цукру та насичених жирів, а також низьким вмістом клітковини, може шкодити кишечнику, викликаючи запалення.

"Коли кишківник запалюється, щільні з’єднання травного тракту слабшають, залишаючи отвори в кишечнику. Ці проміжки можуть дозволити частково перетравленій їжі, токсинам і мікробам проникати за межі травного тракту, що може створити різноманітні проблеми", – каже вона.

Токсин, що заважав учасникам зосереджуватися, називається ендотоксемією. Хоча дослідження не визначило точні процеси в мозку, результати показали потенційний зв’язок між насиченими жирами та віссю кишечник-мозок. Насичені жири можуть викликати запалення кишечника, яке потім може призвести до запалення в мозку. Це можливо, оскільки жирні кислоти можуть долати гематоенцефалічний бар’єр.

Тож, наступного разу, коли будете їсти їжу з високим вмістом насичених жирів, зверніть увагу, чи не стає вам важко зосередитися.

Раніше OBOZ.UA опублікував продукти, які покращать роботу вашого мозку.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader