Чи готовий Китай підтримати Україну у війні проти Росії
Чи готовий Китай підтримати Україну у війні проти Росії

Чи готовий Китай підтримати Україну у війні проти Росії

Український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів першу зустріч зі своїм китайським колегою Ван Ї після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Київ намагається заручитися підтримкою Пекіна для припинення війни на справедливих умовах.

Після переговорів Ван Ї повторив заклики Китаю до дипломатичного вирішення конфлікту, тоді як Кулеба наголосив, що Україна готова до переговорів лише тоді, коли Москва буде діяти сумлінно. На даний момент така готовність з боку Росії не спостерігається.

Реакція Кремля

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Москва завжди залишалася відкритою до переговорів. Проте, всі зусилля щодо початку діалогу між Росією та Україною зазнали невдачі під час війни. Декілька країн, зокрема Туреччина, намагалися стати посередниками, але безуспішно.

Роль Китаю

Китай офіційно проголошує нейтралітет, проте виступає ключовим партнером Росії у подоланні економічних санкцій Заходу. Торгівля між двома країнами різко зросла, зокрема Китай купує російську нафту і газ, надаючи Росії споживчі товари. Лідери Китаю та Росії оголосили про “безмежну” дружбу, що допомагає їм протистояти тиску Заходу.

Американські та європейські чиновники звинувачують Китай у наданні Росії обладнання подвійного призначення, такого як мікрочіпи та запчастини до безпілотників. Китай заперечує постачання зброї Росії і стверджує, що суворо контролює торгівлю товарами подвійного призначення.

Китай як миротворець

Китай намагається представити себе глобальним миротворцем, закликаючи до припинення вогню в Україні. Після переговорів з Кулебою Ван Ї наголосив на шестипунктовій мирній пропозиції Китаю, яка включає уникання ескалації бойових дій і провокацій. Китай закликає до вирішення всіх конфліктів шляхом переговорів і політичними засобами.

Переговори в Гуанчжоу відбулися на тлі публічної суперечки між Зеленським і Китаєм щодо мирного саміту у Швейцарії. Пекін наполягає, що будь-яка мирна конференція повинна бути схвалена як Україною, так і Росією. Зеленський представив власний список вимог, включаючи виведення російських військ і відновлення контролю над окупованою територією.

Попри всі зусилля, значний прогрес у мирних переговорах малоймовірний до виборів у США у листопаді, які можуть вплинути на подальшу підтримку України. Однак Україна прагне залучити Китай до другого мирного саміту, який планує провести пізніше цього року.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader