Банкам заборонили видавати кредити лудоманам, — НБУ
Банкам заборонили видавати кредити лудоманам, — НБУ

Банкам заборонили видавати кредити лудоманам, — НБУ

Банки повинні переконатись, що не видають позику громадянину, який раніше витрачав кошти на азартні ігри, пояснили в НБУ. Такі громадяни внесені у спеціальний Реєстр за зверненням батьків, дружин або дітей.

Бюро кредитних історій, які оцінюють здатність клієнта віддати позику, отримали можливість дізнатись, чи не є він лудоманом. Для цього вони отримали доступ до реєстру громадян, які мають ігрову залежність, комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ). Про особливості кредитування лудоманів пресслужба Національного банку України (НБУ) розповіла у Telegram-каналі установи.

У дописі вказується, що нові можливості для бюро кредитних історій почнуть діяти з 25 липня 2024 року. З цієї дати вони отримують доступ до офіційного Реєстру осіб, яким обмежили доступ до азартних ігор. Раніше у комісії КРАІЛ працювали над тим, що була технічна можливість доступу — це мало бути виконано відповідно до змін до Закону "Про споживче кредитування", нагадали у НБУ. Якщо звернення покаже, що громадянин є в цьому реєстрі, то кредит йому видавати не можна.

Рішення НБУ про лудоманів — деталі

У тексті закону про кредитування дійсно можна відшукати статтю 10. У статті ідеться про те, що банк перед тим, як видати позику, має перевірити кредитоспроможність потенційного клієнта. Якщо з'ясується, що він страждає від лудоманії, то кредит йому видавати заборонено.

Рішення НБУ - деталі закону про крелити щодо лудоманів
Фото: Скриншот

У НБУ описали процедуру, за якою вирішується питання з кредитом:

  • кредитодавець обов'язково перевіряє, чи не є бажаючий взяти кредит лудоманом. Для цього слід звернутись у бюро кредитних історій;
  • бюро звертається до Реєстру КРАІЛ і отримує дані щодо клієнта. Людина потрапляє у цей Реєстр, якщо, наприклад, позичала гроші і витрачала їх на ставки;
  • якщо громадянин є у Реєстрі, то видавати йому позику заборонено.

Пресслужба відомства також нагадала, що є спеціальна процедура, за якою близькі (батьки, другий член подружжя, діти) можуть внести лудомана до Реєстру КРАІЛ. Родичі подають заяву про те, що людина позичає кошти і витрачає їх на гру. Ця установа перевіряє інформацію і, якщо все підтверджується, то додає таку особу у відповідний список. Деталі цієї процедури описані на сайті комісії з регулювання.

Зазначимо, 4 квітня у Верховній Раді підтримали законопроєкт, який має зробити жорсткішими обмеження для азартних ігор. У законопроєкті вказується, що КРАІЛ ліквідують. Крім того, накладуть певні обмеження на рекламу, обмежать доступ військових до таких "розваг" та посилять контроль за переказами коштів. У березні 2024 року на порталі електронних петицій з'явилось звернення, створене бійцем ЗСУ Петром Петриченком (загинув через кілька тижнів). У тексті петиції ішлося про шкоду, які завдають інтернет-казино українським військовим.

Нагадуємо, 25 липня у НБУ підтвердили, що в Україні суттєво зросла кількість фальшивих купюр, і пояснили, чому так сталось. У червні стало відомо, що з деяких причин Нацбанк може заблокувати банківський переказ на тиждень.

Джерело матеріала
loader
loader