Банк Росії вперше за сім місяців підвищив ключову ставку
Банк Росії вперше за сім місяців підвищив ключову ставку

Банк Росії вперше за сім місяців підвищив ключову ставку

Російський центробанк через значний інфляційний тиск підвищив ключову ставку – з 16 до 18% річних.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.                      

Рада директорів Банку Росії вирішила підвищити ключову ставку відразу на 2 процентних пункти. Тепер вона становитиме 18%.

Таке рішення ЦБР було очікуваним: у червні голова Банку Росії Ельвіра Набіулліна допустила можливість суттєвого підвищення ключової ставки, "якщо стійкий інфляційний тиск не почне знижуватися". Заступник голови ЦБ Олексій Заботкін за кілька тижнів до засідання повідомляв, що рада директорів розглядатиме варіанти підвищення ставки до 17% або навіть 18%.

Про неминучість підвищення ставки свідчили й економічні дані. Рівень інфляції склався значно вище прогнозу Банку Росії у 4%. Так, за даними аналітиків ЦБ, за підсумками червня інфляція становила 8,6%. У липні збільшилися інфляційніочікування населення, а безробіття залишилося на історичному мінімумі - 2,6%, що сприяє зростанню інфляції. Через дефіцит кадрів зростають зарплати, що, у свою чергу, також призводить до підвищення інфляції. Крім того, незважаючи на високі ставки, продовжує зростати кредитування.

Опитані журналістами аналітики припускають зростання ставки до 20% ще до кінця 2024 року.

Як повідомляв Укрінформ, минулого разу Центральний банк РФ (Банк Росії) підвищив ключову ставку в грудні 2023 року – з 15 до 16%. Це було зроблено також через значне посилення інфляційного тиску.

Теги за темою
Росія Економіка Банк
Джерело матеріала
loader
loader