Найкраща дієта для довгого життя: в чому полягає та як її дотримуватися
Найкраща дієта для довгого життя: в чому полягає та як її дотримуватися

Найкраща дієта для довгого життя: в чому полягає та як її дотримуватися

У кожного з нас був момент, коли ми бачимо когось, кому за 90, енергійного, активного та щасливого, і думаємо про себе: "У чому ж його секрет?". Дослідження показують, що секрет продовження нашого життя полягає в таких речах, як міцні стосунки, мета та здорове харчування.

Отже, поки ми працюємо над своїми стосунками і життєвою мотивацією, дізнаємося, яка дієта найкраще підходить для довгого і здорового життя. Видання eatthis.com знає відповідь, подивившись на інші частини світу, де люди живуть найдовше.

За словами Лорен Харріс-Пінкус, магістра медицини та автора кулінарної книги "Все просто перед діабетом", найкращою дієтою для продовження життя №1 є дієта "Блакитна зона".

Що таке дієта "Блакитної зони"?

"Дієта "Блакитної зони" відображає рекомендації, засновані на дієті та способі життя найдовше живучих людей у світі в 5 різних частинах світу", – говорить Пінкус.

Щоб створити дієту "Блакитної зони", Ден Бюттнер, засновник проекту "Блакитні зони", дослідив п'ять частин світу, в яких проживає найбільший відсоток довгожителів, тобто людей, які доживають до 100 років і більше. Цими п'ятьма регіонами є: Лома-Лінда в Каліфорнії, Нікоя в Коста-Ріці, Сардинія в Італії, Ікарія в Греції та Окінава в Японії.

Як дотримуватися цієї дієти?

Після досліджень і проведення часу в цих частинах світу, проект "Блакитні зони" визначив спільні знаменники між регіонами, щоб люди могли самі прийняти ці принципи.

"Точні продукти харчування відрізняються залежно від місцевих продуктів, доступних у всьому світі", – говорить Пінкус. Але є основні принципи, яких варто дотримуватися.

Зробіть щонайменше 90% свого раціону рослинним

Люди в блакитних зонах отримують більшість поживних речовин з овочів, фруктів, цільного зерна та горіхів. "Ці продукти не тільки сповнені вітамінів, мінералів, антиоксидантів і фітохімічних речовин, які допомагають запобігти хворобам, пов’язаним із способом життя, але також багаті клітковиною, яка живить здоровий кишечник, допомагає зменшити запалення, регулювати метаболізм і підтримувати нашу імунну систему", – каже Пінкус.

Обмежте кількість споживаних продуктів тваринного походження

"У блакитних зонах люди в середньому споживають близько 2 порцій м’яса 5 разів на місяць і споживають рибу менше 3 порцій до трьох разів на тиждень", – зазначає Пінкус.

Пийте переважно воду з невеликою кількістю кави, чаю та червоного вина.

Їжте цільнозерновий хліб або хліб на заквасці, бажано з невеликою кількістю інгредієнтів.

Споживайте в основному цільні, менше оброблені продукти

"Люди в блакитних зонах зазвичай готують із цілісних продуктів і рідко використовують штучні консерванти", – каже Пінкус.

Зведіть до мінімуму доданий цукор

За словами Пінкус, "ті, хто живе в блакитних зонах, споживають близько 1/5 доданого цукру, ніж жителі Північної Америки, приблизно 7 чайних ложок проти наших 22 чайних ложок на день".

Перекушуйте горіхами

Горіхи є спільним знаменником у цих різних регіонах, і багато людей у ​​блакитних зонах їдять їх щодня.

Їжте принаймні 1/2 склянки квасолі на день

"Вони займають центральне місце в кожній дієті довголіття у світі зі складними вуглеводами, клітковиною та білком рослинного походження", – говорить Пінкус.

Не забувайте про спосіб життя

Тип їжі, яку ми їмо, має життєво важливе значення для нашого здоров’я, але необхідно також приділяти увагу іншим аспектам повсякденного життя.

"Люди в блакитних зонах рухаються приблизно кожні 20 хвилин, мають міцні соціальні зв’язки, мало часу проводять з електронікою та виконують роботу вручну на кухні чи в саду", – додає Пінкус.

Нічого страшного, якщо ми не можемо прийняти всі ці принципи одночасно! Важливо не те, що ми робимо все з цього списку, а те, щоб ми поглянули на потенційні сфери, які ми можемо покращити у своєму житті.

"Будь-що, що ми можемо прийняти для покращення якості нашого раціону та способу життя, є корисним", – підсумовує Пінкус.

Раніше OBOZ.UA розповідав, який режим голодування допоможе спалити жир.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader