В Україні за пів року зареєстрували майже 4,9 тисячі випадків захворювання на кашлюк
В Україні за пів року зареєстрували майже 4,9 тисячі випадків захворювання на кашлюк

В Україні за пів року зареєстрували майже 4,9 тисячі випадків захворювання на кашлюк

В Україні за перше півріччя 2024 року зареєстровано майже 4,9 тисячі випадків захворювання на кашлюк.

Про це йдеться у бюлетені по інфекційних захворюваннях населення України Центру громадського здоровʼя МОЗ, передає Укрінформ.

Так, згідно зі статистичними даними ЦГЗ, з січня по червень 2024 року в Україні сумарно було зафіксовано 4 863 випадків захворювання на кашлюк.

Найбільше в Києві - 965 випадків, Івано-Франківській - 745, Львівській - 459, Вінницькій - 412, Чернівецькій - 342, Київський - 310, Одеській - 262, Рівненській областях - 245.

Для порівняння, за перше півріччя 2023 року в Україні було зафіксовано 161 випадок захворювання на кашлюк.

За червень 2024 року в Україні загалом зареєстровано 1058 випадків захворювання на кашлюк. Найбільше випадків у Києві - 165, Івано-Франківській - 158, Вінницькій - 122, Львівській - 93, Київській областях - 79.

Для порівняння, у червні 2023 року, за даними ЦГЗ, по всій Україні було зафіксовано 38 випадків захворювання на кашлюк.

Як зазначають в Центрі громадського здоровʼя, кашлюк — це бактеріальне інфекційне захворювання, яке перебігає як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю. Захворювання є вкрай заразним, кашлюк легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. На нього хворіють здебільшого діти та підлітки, але захворіти можуть також і дорослі.

Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті. У 2023 році в Україні був зареєстрований летальний випадок від кашлюку у дитини віком до 1 року. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюка, але сама хвороба є дуже виснажливою та сильно ослаблює організм.

Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до Національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цілоклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Для вакцинації вагітних застосовується вакцина АаКДП-М.

Як передавав Укрінформ, у МОЗ підвищення захворюваності на кашлюк пояснили низьким рівнем охоплення щепленнями.

Фото: Центр громадського здоров'я

Теги за темою
Діти Міністерство охорони здоров’я
Джерело матеріала
loader
loader