Куди поїхати з дітьми на авто: названо найбезпечніший варіант відпустки у Європі
Куди поїхати з дітьми на авто: названо найбезпечніший варіант відпустки у Європі

Куди поїхати з дітьми на авто: названо найбезпечніший варіант відпустки у Європі

Літні канікули тривають і чимало батьків розглядають перспективу вирушити у відпустку разом з дітьми. При цьому одним із найбільш захопливих, веселих та пізнавальних варіантів називають мандрівку автомобілем.

Проте деяких від такого дозвілля утримує думка про понад 1,35 мільйона дорожньо-транспортних пригод, які щороку трапляються у світі. Для таких батьків видання Express опублікувало рейтинг популярних європейських країн з найбільш безпечними дорогами.

Щоби скласти список, експерти страхової компанії, яка спеціалізується на транспортній страховці, проаналізували такі фактори, як ціни на паливо та збори, якість доріг, пошукові запити Google про поїздки на автомобілі та багато іншого. В результаті вийшов рейтинг для мандрівників.

Найвищі бали у ньому отримала Ісландія. Ця північна країна має найкращі у світі показники безпеки дорожнього руху для автомобільної подорожі. Рівень смертності у ДТП тут найнижчий – дві загибелі на 100 000 людей.

Влада Ісландії докладає значні зусилля, щоби інформувати громадськість про безпечне керування авто для мінімізації аварій. Одночасно із цим у пошукові системи щорічно відправляють понад 31 000 запитів на тему "автоподорож Ісландією". Це показує високий інтерес з боку людей, які бажають вирушити до цієї країни, щоб насолодитися її природною красою.

На додачу в Ісландії досить низький рівень вартості палива. За літр доведеться віддати близько 95 грн. Якщо ви пересуваєтесь на електромобілі, 1 кВт·год обійдеться вам приблизно у 6,5 грн.

Загалом десятка найбезпечніших країн для автоподорожей цього літа виглядає наступним чином:

  1. Ісландія - 6,25 бала
  2. Норвегія - 6,64
  3. Швейцарія - 5,34
  4. Швеція - 5,77
  5. Велика Британія - 4,57
  6. Японія - 6,59
  7. Данія - 4,95
  8. Німеччина - 4,66
  9. Іспанія - 5,86
  10. Фінляндія - 5,38

Срібло у рейтингу здобула Норвегія. Зокрема через те, що у країні низький рівень смертності внаслідок дорожньо-транспортних пригод – 2,1 на 100 000 осіб, а також високий бал якості доріг – 4,5/7. Це робить Норвегію хорошим місцем для автоподоржі.

Швейцарія стала третьою. Все завдяки низькій вартості палива та зарядки електромобілів. А ще тут один із найнижчих показників смертності у світі — 2,2 на 100 000 осіб.

У звіті, який пояснює цей рейтинг, говориться: "Пробки на дорогах — це останнє, в чому ви хотіли б застрягти під час літньої поїздки, проте водії в таких містах, як Бухарест, Стамбул, Лодзь та Дублін, втрачають марно від 68 до 106 годин і до 164 євро на рік через простої у пробках".

Експерти радять планувати свій маршрут заздалегідь за допомогою навігаційних програм, таких як Google Maps, Waze або Apple Maps. Вони надають оновлення дорожньої обстановки в режимі реального часу та пропонують альтернативні маршрути, щоб уникнути заторів. Крім того, обов’язково перевіряйте місцеві звіти про дорожній рух на предмет інформації про будь-які інциденти або перекриття доріг за вашим запланованим маршрутом.

Старайтесь не вирушати в дорогу в годину пік, яка зазвичай триває з 8:00 до 9:30 і з 16:30 до 18:00 у більшості мегаполісів. Рух зазвичай менш завантажений рано-вранці, до 7:00 або пізно ввечері, після 20:00. А ще завжди враховуйте погодні умови та сезонні особливості дорожнього руху, особливо влітку у місцях масового скупчення туристів, а також у вихідні та святкові дні.

Раніше OBOZ.UA розповідав про 10 несподіваних перлин Парижа, про які майже ніхто не знає.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader