Ситуація змінилася після вихідних: який графік відключень світла застосовують в Україні 29 липня
Ситуація змінилася після вихідних: який графік відключень світла застосовують в Україні 29 липня

Ситуація змінилася після вихідних: який графік відключень світла застосовують в Україні 29 липня

В Україні сьогодні, 29 липня, не буде цілодобових обмежень на споживання електроенергії. Так, графіки відключень світла діятимуть лише протягом семи годин увечері. А режим буде найлегшим – одночасно планують відключати лише одну чергу.

Про це попередили в "Укренерго". " З 16:00 до 23:00 застосовуватиметься одна черга відключень. В інші години – без обмежень", – зазначили у компанії. Схожий режим відключень діяв і на вихідних, проте він був ще м'якшим – графіки діяли протягом 4-5 годин.

Графік відключення світла 29 липня

У вказаний час без світла будуть лише ті українці, у чиїх графіках за адресою передбачено відключення саме у відповідний годинник. Тривалість таких відключень (година, дві, чотири години) визначається обленерго окремо у кожній області.

Тобто дія графіків протягом 6 годин не означає, що у кожного українця не буде світла саме шість годин поспіль. Переглянути свій графік можна за посиланнями:

Черги відключень: що це та як їх розуміти

На черги (вони групи) відключень поділені всі споживачі кожного населеного пункту в Україні. Щодня "Укренерго" розраховує, скільки черг потрібно відключити одночасно у той чи інший час доби, щоби зберегти баланс в енергосистемі.

Така інформація, по суті, є технічною і призначена для обленерго. Однак дані про черги дають можливість прогнозувати, наскільки жорсткими будуть графіки відключень світла того чи іншого дня. Втім, співвідношення кількості та черг для одночасного відключення та кількості годин без світла – лише приблизне:

  • 1 черга графіків – 4 години без світла (сумарно за добу);
  • 2 черги – 8 годин;
  • 3 черги – 12 годин;
  • 4 черги – до 16 годин.

Конкретні графіки відключень розробляють обленерго у кожній області. У низці регіонів застосовують систему "гарантованих" та "можливих" відключень (сірі зони). В інших областях просто оновлюють графіки щодня або навіть протягом дня.

Тариф на електроенергію: скільки платитимемо у серпні

Вартість електроенергії у серпні в Україні не зміниться порівняно з липнем і становитиме 4,32 грн за 1 кВт*год. Чинний тариф буде актуальним як мінімум до 1 травня 2025-го.

Як розповіла OBOZ.UA заступник міністра енергетики Світлана Гринчук. На запитання, чи будуть знову переглядати ціни на електроенергію, вона відповіла:

"Таких планів немає. Про підвищення тарифу: 31 травня Кабмін схвалив рішення про продовження дії положення про покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на учасників ринку електроенергії, згідно з яким встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт *год. до 30 квітня 2025 року", – сказала заступниця міністра.

Як повідомляв OBOZ.UA, наприкінці липня ситуація в енергосистемі України значно покращилася завдяки достроковому завершенню планового ремонту енергоблоку компанією "Енергоатом" та його підключенню до мережі. Це дозволило пом'якшити графіки, але повністю відмовитись від відключень світла неможливо.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader