Правила змінились: перевізники зможуть забронювати своїх працівників виконавши лише дві умови
Правила змінились: перевізники зможуть забронювати своїх працівників виконавши лише дві умови

Правила змінились: перевізники зможуть забронювати своїх працівників виконавши лише дві умови

Українські перевізники можуть забронювати своїх працівників від мобілізації, лише за двох умов, якщо мають відповідну ліцензію та не мають податкової заборгованості. Процедура включає подання документів до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури і бронювання співробітників через застосунок Дія.

Про це повідомив Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. Це важлива новина для бізнесу, особливо в умовах воєнного стану, коли мобілізація впливає на роботу підприємств. Щоб отримати можливість бронювання працівників, підприємство повинно відповідати двом критеріям:

  • наявність відповідної ліцензії;
  • відсутність податкової заборгованості;

Процес бронювання співробітників підприємств, які займаються перевезеннями, включає кілька етапів. А саме:

  • подання документів: підприємство, що відповідає критеріям, подає пакет документів до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури;
  • отримання статусу: після розгляду документів, Міністерство надає підприємству статус критично важливого для економіки;
  • бронювання в Дії: після отримання статусу, підприємство може забронювати співробітників через портал Дія.

Завдяки змінам до постанови Кабміну № 76, тепер для отримання статусу критично важливого підприємства потрібно відповідати двом критеріям з семи, а не трьом, як раніше. Це значно полегшує подання документів для бізнесу. Крім того, зміни до наказу № 303 розширюють перелік підприємств, що можуть подаватися на визнання критично важливими.

Наприклад, це стосується перевізників, що виконують нерегулярні перевезення та автостанції, а також компаній, які почали діяльність у 2023 та 2024 роках. Процедура бронювання в деталях:

  • відправлення пакету документів: підприємство надсилає пакет документів на електронну адресу Міністерства;
  • розгляд комісією: документи розглядаються комісією, яка дає рекомендації Міністерству;
  • внесення до порталу Дія: після позитивного висновку, підприємство вноситься до списку критично важливих на порталі Дія;
  • подача списків співробітників: керівник підприємства подає списки співробітників через застосунок;
  • онлайн-перевірка даних: відбувається перевірка даних працівників;
  • отримання сповіщення: у разі позитивного рішення, керівник отримує сповіщення в особистому кабінеті.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні ще не діє економічне бронювання від мобілізації ні для юросіб, ні для фізосіб-підприємців (ФОП). Тобто "ФОПи поки що не можуть оформити відстрочку ні для себе, ні для своїх співробітників. Водночас, до парламенту вже внесено низку законопроєктів про економічне бронювання.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader