"Настав час": президент Фінляндії висловився про мирні переговори щодо України
"Настав час": президент Фінляндії висловився про мирні переговори щодо України

"Настав час": президент Фінляндії висловився про мирні переговори щодо України

Президент Фінляндії Александр Стубб вважає, що настав час для початку переговорів щодо завершення війни між Україною та Росією.

В інтерв'ю виданню Le Monde він наголосив, що це не означає необхідності поступок з боку України.

"Україна перебуває в набагато сильнішій позиції, ніж два місяці тому", - заявив він.

Стубб зазначив, що Україна почала отримувати від партнерів необхідне обладнання та засоби для Сил оборони. Фінський лідер також звернув увагу на відсутність прогресу на фронті Росії.

"За даними нашої розвідки, Росія не просувається вперед, а її втрати ще більші, ніж раніше", - сказав він.

Стубб виділив ключові елементи, необхідні Україні для успішних переговорів. Вони включають вирішення питання окупованих територій, гарантії безпеки від країн-партнерів, правосуддя для російських військових злочинців та підтримку у відновленні країни.

Александр Стубб

Президент Фінляндії наголосив, що важливо розрізняти процес переговорів та досягнення миру. Він зазначив, що виведення російських військ з України необхідне для досягнення миру, але не має розглядатися як попередня умова для початку переговорів.

"Ми повинні переконати Глобальний Південь, що те, що робить Росія – це імперіалізм. У їхніх інтересах покласти край цьому конфлікту". Він також додав: "Якби Сі Цзіньпін хотів зупинити війну, він міг би зателефонувати Путіну і сказати: "Досить", - підсумував Стубб.

Нагадаємо, 30 липня прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні у рамках свого візиту до Китаю провела переговори з китайським лідером Сі Цзіньпінем, які також стосувалися російського вторгнення в Україну.

Джерело матеріала
loader