Деякі українці можуть втратити до 20% своєї пенсії у 2024 році: кому це загрожує
Деякі українці можуть втратити до 20% своєї пенсії у 2024 році: кому це загрожує

Деякі українці можуть втратити до 20% своєї пенсії у 2024 році: кому це загрожує

Пенсіонер має 10 днів для повідомлення ПФУ про працевлаштування або звільнення.

Під час розрахунку пенсії враховуються кілька чинників. Один із ключових параметрів, що впливають на розмір виплат, — це наявність у людини роботи. Про це йдеться у пресслужбі ПФУ.

Якщо особа не повідомляє ПФУ про певні зміни, у неї можуть забрати частину виплат. Йдеться про працевлаштування та початок підприємницької діяльності.

"Відсутність доходу від підприємницької діяльності не є підставою відносити пенсіонера до непрацюючої особи. До того моменту, доки не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП, особа вважаєтеся працюючим пенсіонером", — ідеться в повідомленні ПФУ.

Пенсіонер має 10 днів для повідомлення ПФУ про зміни.

Річ у тім, що таким чином пенсіонер отримує "зайві" кошти, які доведеться компенсувати. Повернення грошей може відбуватися добровільно або в примусовому порядку.

Якщо особа відмовляється самостійно повернути кошти, у неї можуть забирати до 20% від пенсії.

Нагадаємо, пенсіонери мають низку пільг, зокрема, деякі з них можуть взагалі не платити за комунальні послуги. Це стосується тих, хто проживає в сільській місцевості та працював на певній роботі.

Раніше повідомлялося, що українці, яким понад 80 років, і які отримують пенсію за віком, проживають самі та потребують стороннього догляду, можуть отримати доплату. Її розмір становить 944 гривні.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
loader
loader