Обійшлися без Росії: оголошено кінець енергетичної кризи в ЄС
Обійшлися без Росії: оголошено кінець енергетичної кризи в ЄС

Обійшлися без Росії: оголошено кінець енергетичної кризи в ЄС

Вартість нафти, газу та електроенергії у країнах Європейського Союзу повернулася до рівнів, які існували до повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року. Це свідчить про те, що енергетична криза у Європі завершилася.

Про це виданню Financial Times заявив Ваель Саван, генеральний директор однієї з найбільших у світі нафтогазових компаній Shell. За його словами, ціни на енергоносії в ЄС не тільки знизилися, а й стабілізувалися.

"Ми побачили, що цього кварталу більше, ніж у будь-якому іншому останнім часом, енергетичний комплекс повертається до нормалізованого рівня цін і маржі, який існував до 2022 року", - сказав Ваель Саван.

Саван також зазначив, що Shell чекає на складний шлях енергетичного переходу, навіть незважаючи на більш високі фінансові показники, ніж очікувалося.

Падіння цін та волатильність у Європі призвели до того, що у другому кварталі 2024 року бізнес Shell в галузі відновлюваних джерел енергії та енергетичних рішень, включаючи торгівлю електроенергією, зазнав збитків у розмірі $187 млн. В результаті компанія скоротила свій портфель проектів "зеленої" енергетики з 4,6 ГВт до 3,8 ГВт.

Shell обіцяла інвестувати у такі проекти $15 млрд у 2023-2025 роках. Ваель Саван прогнозує, що вони не почнуть давати прибуток до кінця десятиліття.

Раніше OBOZ.UA писав, що, незважаючи на залякування з боку РФ, Європа завершила минулий опалювальний сезон із великими запасами газу, оскільки зима була досить теплою. Після проходження половини опалювального сезону взимку 2024-го ціни на газ у Європі виявилися в 13-18 разів нижчими за прогнози росіян.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader