Обмін між РФ та США: Байден звернувся до Путіна після зустрічі з в'язнями Москви
Обмін між РФ та США: Байден звернувся до Путіна після зустрічі з в'язнями Москви

Обмін між РФ та США: Байден звернувся до Путіна після зустрічі з в'язнями Москви

На аеродромі у штаті Мериленд ув'язнених з РФ зустрів президент Джо Байден, який особисто потиснув їм руку та обійняв. Після цього він розповів про особливі перемовини, які дали можливість визволити людей з російської тюрми.

Президент США Джо Байден та віцепрезидента Камала Гарріс зустріли трьох американців, яких у РФ ув'язнили на десятки років, але 1 серпня обміняли на російських шпигунів та вбивць. Байден розповів, як особисто домовлявся зі Словенією і закликав президент Володимира Путіна зупинитись. Трансляція події велась у акаунті X (Twitter) американського політика.

Літак з бранцями Кремля приземлився на авіабазі "Ендрюс" у штаті Мериленд. Подія відбулась пізно увечері 1 серпня за місцевим часом (або зранку 2 серпня за Києвом). Джо Байден сказав журналістам, що він "задоволений" обміном і що діяла "сила дипломатії". На завершення його спитали, що б він хотів сказати Володимиру Путіну. У відповідь Байден повторив слова, які говорив раніше щодо війни в Україні.

"Stop!" — сказав американський президент очільнику Кремля.

Крім того, Байден розповів, як вів перемовини зі Словенією, де перебували два російських шпигуни. Особливо відзначив участь у перемовинах Федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца: з його слів, він був "неймовірний".

"Немає нічого, що виходить за рамки наших можливостей, коли ми діємо разом. Ми — Сполучені Штати Америки", — почули журналісти.

На відео, опублікованому в акаунті Байдена, можна помітити трьох громадян США, які віддав Кремль: журналістів Евана Гершковича та Алсу Курмашеву, ексморпіха Пола Уілмана. Президент США міцно потис руку та обіймав їх, кожному казав кілька слів. Навколо — журналісти та родичі ексбранців, які вільно спілкувались з головними політиками США.

Обмін між РФ та США — деталі

Зазначимо, про можливість обміну ув'язненими з РФ стало відомо 31 липня. У росЗМІ з'явились повідомлення, що адвокати десятка російських опозиціонерів та американців втратили контакти з підопічними. Разом з тим у базі даних США зникла інформація про кількох засуджених росіян. Вдень 1 серпня близько 13 год. з'явились перші повідомлення про те, кого ж обміняли. Як з'ясувалось, Кремль віддав Гершковича та Уілана в обмін на сім'ю російських шпигунів Дульцевих, які сиділи у Словенії. Згодом стало відомо про повний список обміну. РФ отримала, серед інших, кілера Вадима Красікова, якого у Німеччині посадили за убивство чеченського опозиціонера і який може бути причетним до убивства ексначальника Путіна мера Санкт-Петербургу Собчака.

Нагадуємо, у списку осіб, яких вдалось визволити американцям — 16 російських опозиціонерів та активістів, яких засудили на десятки років за "фейки проти ЗС РФ". Тим часом у мережі показали кадри, як Володимир Путін особисто привітав Красікова.

Теги за темою
Володимир Путін Джо Байден
Джерело матеріала
loader
loader