Що таке оптоволоконний інтернет: чи врятує у разі блекауту
Що таке оптоволоконний інтернет: чи врятує у разі блекауту

Що таке оптоволоконний інтернет: чи врятує у разі блекауту

У сучасному світі доступ до інтернету став незамінною частиною нашого повсякденного життя. Завдяки мережі ми можемо працювати, навчатися, спілкуватися з друзями та рідними, здійснювати покупки, отримувати інформацію та розважатися.

Однак в умовах відключення світла українці зіткнулися з тим, що в них не працює ані зв’язок, ані WiFi. Тому OBOZ.UA підготував матеріал про те, що таке оптоволоконний інтернет і як він допоможе впоратися з цією проблемою.

Одним із найшвидших і найнадійніших способів підключення до інтернету є оптоволоконний зв'язок. Ця технологія, яка надає високошвидкісний інтернет, стає все більш популярною і доступною для широких верств населення.

Що таке оптоволоконний інтернет?

Оптоволоконний інтернет – це тип інтернет-з'єднання, який використовує оптичні волокна для передачі даних. На відміну від традиційних мідних кабелів, оптичні волокна складаються з тонких ниток скла або пластику, які передають дані у вигляді світлових імпульсів. Ця технологія має багато переваг, таких як висока швидкість передачі даних, велика пропускна здатність та низький рівень затримок.

Види оптоволоконного інтернету

Є дві основні технології оптоволоконного інтернету хPON та FTTx. Основна відмінність між ними в тому, що перша має найменшу кількість вузлів, які потребують електроживлення, та передбачає те, що провайдери будують пасивну мережу, тобто таку, яка не використовує електричне обладнання. А друга – активна та залежить від електричного обладнання, яке передає сигнал з одного місця в інше.

Чи врятує оптоволоконний інтернет під час блекауту?

Якщо провайдер буде живити обладнання генератором, чи акумулятором, то українці зможуть залишатися на зв’язку. При наявності FTTx у разі відімкнень електроенергії інтернет буде доступний до 8 годин, а при технології PON – близько 72 годин, якщо споживач удома заживить альтернативним енергоживленням два прилади, роутер та ONU – пристрій, який поєднує ваш роутер із серверною провайдера.

З цієї причини, ще восени 2023 року Мінцифри закликало українців переходити на технології Passive Optical Network. 

Джерело матеріала
loader
loader