Вакцинація проти кашлюку, дифтерії і правця: кому потрібно зробити щеплення
Вакцинація проти кашлюку, дифтерії і правця: кому потрібно зробити щеплення

Вакцинація проти кашлюку, дифтерії і правця: кому потрібно зробити щеплення

З 1 серпня в Україні розпочалася додаткова кампанія з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця, яка триватиме до кінця року. Ця ініціатива спрямована на українців, які пропустили планові щеплення в попередні роки або потребують ревакцинації.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін зазначив, що рівень вакцинації проти дифтерії та правця в Україні у 2023 році був на 37% нижчим, ніж у країнах ЄС, зокрема вакциновано лише 151 607 дітей. Голова Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт пояснив, що зниження рівня вакцинації пов'язане з війною та значною кількістю переміщених осіб.

Вакцинація
Вакцинація

Батьків закликають перевірити свій і дитячий вакцинальний статус та, за потреби, звернутися до амбулаторій для корекції графіка щеплень. В Україні доступні всі необхідні вакцини, і понад 1,8 млн доз вже постачено в регіони для безкоштовного отримання громадянами.

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде також наголошує на важливості перевірки наявності всіх щеплень у дітей і закликає дорослих пройти ревакцинацію.

Щеплення. Фото: YouTube
Щеплення. Фото: YouTube

Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, зазначив, що вакцинацію проти дифтерії та правця слід починати з першого року життя, з подальшими чотирма щепленнями в дитячому віці.

Ревакцинація проводиться у 16 років і кожні десять років для дорослих. Вагітність і певні хронічні захворювання не є протипоказаннями для вакцинації.

Крім того, Знай.ua повідомляв, Польшею шириться небезпечна хвороба: від батьків вимагають серйозних дій

Вам буде цікаво дізнатися що потрібно знати про правець і чому ця бактерія особливо небезпечна влітку

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader