The Times: Буданов планував операцію в Малі з 2023 року
The Times: Буданов планував операцію в Малі з 2023 року

The Times: Буданов планував операцію в Малі з 2023 року

Видання The Times опублікувало розлогий матеріал про знищення повстанцями-туарегами в Малі російських "вагнерівців" і нібито причетність до операції України.

Малі розірвала дипломатичні відносини з Україною, звинувативши Київ у "підтримці повстанців-туарегів", які наприкінці липня розгромили великий загін "вагнерівців", в результаті чого загинули до 80 росіян і десятки малійських урядових військових.

Як пише The Times, Київ і справді шукав співпраці з повстанцями ще з минулого року.

Видання нагадує заяву представника ГУР Андрія Юсова, що українська розвідка надала повстанцям "розвіддані – і не тільки розвідувальні дані – щоб дозволити їм здійснити успішну військову операцію".

Раптове припинення відносин Малі з Києвом буде вітатися в Москві, оскільки вона намагається залучитися підтримкою в Африці, щоб компенсувати свою дипломатичну ізоляцію після вторгнення в Україну та створити стратегічну базу для тривалого конфлікту із західними державами. Згідно з дослідницькою програмою Blood Gold Report, "Вагнер" допоміг російському уряду видобути золото з континенту на суму щонайменше 2 мільярди фунтів стерлінгів з початку війни в Україні.

Зараз Україна намагається зробити власний дипломатичний шлях до Африки. Глава МЗС Дмитро Кулеба прибув на континент у неділю, щоб відвідати Малаві, Замбію та Маврикій. Це його четвертий дипломатичний тур на континент за останні два роки.

Військові Малі, які захопили владу в результаті державного перевороту 2020 року, запросили "вагнерівців", зокрема для боротьби з етнічними туарегами, які прагнуть створити незалежну державу на півночі країни.

Хунта заявила, що визнання ГУР підтримки повстанців означає "очевидну агресію проти Малі та підтримку міжнародного тероризму".

Згідно з оприлюдненими документами Агентства нацбезпеки США, на які посилається The Times, голова ГУР Кирило Буданов планував напад на "Вагнер" у Малі з минулого року.

Видання також посилається на неназваний російський Telegram-канал, як стверджує, що деяких повстанців-туарегів буцімто привезли аж в Україну, аби тренувати їх використанню дронів.

Також повідомляється, що український спецназ нібито протягом останнього року брав участь в операціях проти бойовиків "Вагнера" в Судані. Нещодавні втрати "Вагнера" в Малі є найважчими за межами України з 2018 року, коли під час зіткнення з військами США в Сирії загинуло до 200 бойовиків.

МЗС України назвало рішення розірвати дипломатичні відносини з Києвом "недалекоглядним і поспішним".

Згодом стало відомо, скільки саме "вагнерівців" знищили повстанці в Малі. Серед них загинув відомий пропагандист.

Видання Kyiv Post опублікувало фото, де повстанці-туареги позують з українським прапором.

За інформацією французького видання Le Monde, українські спецслужби співпрацюють з туарегами у Малі, зокрема навчають їх керувати дронами.

Пізніше Сенегал викликав "на килим" посла України через допис з нібито підтримкою туарегів у Малі

Джерело матеріала
loader
loader