Малі розриває дипвідносини з Україною: що сталося
Малі розриває дипвідносини з Україною: що сталося

Малі розриває дипвідносини з Україною: що сталося

Бамако вважає, що Київ нібито втручається у справи Малі.

Перехідний уряд Республіки Малі вирішив розірвати дипломатичні відносини з Україною. Київ звинувачують у підтримці дій повстанців-туарегів, які нещодавно розгромили колону малійських військових і російських найманців ПВК "Вагнера".

У пресслужбі Міністерства управління територіями та децентралізації Малі країни оприлюднено відповідний документ. Крім того, спікер перехідного уряду Малі полковник Абдулай Майга опублікував витяг із комюніке у своєму акаунті в соцмережі X.

Скриншот Twitter

Малійська сторона заявляє, що представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов нібито визнав роль Києва у важкій поразці від туарегів 25-27 липня сил ЗС Малі та російських "вагнерівців", яких дружнє до Москви Бамако залучає для посилення своєї армії.

Малійська хунта також вважає, що посол України в Сенегалі Юрій Пивоваров демонстрував у своїх коментарях "підтримку країною міжнародного тероризму, зокрема в Малі".

Бамако вважає, що таким чином Київ нібито втручається у справи Малі.

"Після ретельного вивчення ситуації перехідний уряд Республіка Малі підкреслює, що дії української влади є порушенням суверенітету Малі, вже виходять за рамки іноземного втручання, засуджені самі по собі та є явною агресією", - йдеться у документі.

У зв'язку з цим у Бамако вирішили "негайно розірвати дипломатичні відносини між Республікою Малі та Україною" і доручити "компетентним судовим органам" вивчити зауваження Юсова і Пивоварова.

Зазначимо, у комюніке перехідного уряду Малі звучать стандартні для Кремля наративи про нібито "нацистський режим" в Україні.

Розгром ПВК "Вагнер" у Малі - що відомо

У Малі повстанці перебили загін російської військової приватної кампанії "Вагнер", який намагався захопити місто Тінзауатен. Більшість "вагнерівців" було вбито, а частина - потрапила в полон. Серед ліквідованих - "вагнерівець" із позивним "Лотос", який очолив ПВК після смерті її фінансиста Євгена Пригожина і колишнього ватажка Дмитра Уткіна та захоплював українські міста Бахмут і Соледар.

Пізніше з'явилася інформація про те, що повстанці в Малі запропонували передати Україні "вагнерівців", яких вони захопили в полон у Малі.

Директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих прокоментував розгром угруповання найманців російської ПВК "Вагнер" у Малі. За його словами, африканські повстанці-туареги могли ліквідувати понад 50 найманців РФ.

У Росії визнали розгром вагнерівців у Малі. При цьому кількість двохсотих може бути значно вищою за раніше опубліковані ЗМІ дані.

У ГУР натякнули на нові удари по найманцях РФ. Африканські повстанці отримали інформацію для проведення успішної операції проти найманців РФ, підкреслив Андрій Юсов.

Джерело матеріала
loader