І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною
І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною

І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною

Срачі та дискусії
Статті
І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною
Статті
Срачі та дискусії

І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною

Як посварилися? На рівному місці. Літературні срачі — найбезжальніші та найбезглуздіші.
Катерина Городнича
Катерина Городнича
І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною - Фото 2
6 Серп 2024
0
66

Всі чули, що «художника може образити кожен». Так то ви не намагалися образити літератора. І це стосується і письменників, і сценаристів. Як на мене, то це найтендітніші та найніжніші створіння серед усіх митців.

А коли ще на арені двоє письменників, та ще і з різним почуттям гумору — ховайся в жито. Буде «Як посварилися Іван Іванович з Іваном Нікіфоровичем».

Ось вам хронологія, щоб ви, бува, чого не пропустили.

Отже, письменниця Євгенія Кузнєцова, яка навіть не стібеться, вона виключно «на стьобі» розмовляє, чим щоденно смішить свою багатотисячну аудиторію в фейсбуці, написала пост. Вона саме читала книжку Артема Чеха «Пісня відкритого шляху» і поділилася тим, що її саму розсмішило.

Але суворі письменники не сміються, вони навіть посміхаються з трудом. Автор рядків образився на колегу і написав пост-відповідь. На повному серйозі звинувативши Євгенію в тому, що та публічно «на нього накинула»:

«Головне, що всі поржали, обісрали і розійшлися задоволеними. Найбільше, мабуть, задоволеною залишалася Кузнєцова.

Але прикро не це.
Є певне правило: не накидувати в публічному просторі на колег. Це неетично. Прям от дуже.
Сумно».

І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною - Фото 3

Зрозуміло, що Євгенія Кузнєцова, яка тричі на день «накидує» в фейсбуці як не на свою доньку, так на сина, як не на свою бабусю, так на себе, була вкрай здивована, що, виявляється, це неетично.

І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною - Фото 4

Але сили нерівні. В родині письменника Артема Чеха двоє митців — він і його дружина — кінорежисерка Ірина Цілик. З аудиторією в соцмережах більшою, ніж у Кузнєцової. Ірина, не називаючи імен, продовжила тему більш узагальненими сентенціями:

«А якщо, скажімо, я захотіла про щось чи когось цілком безневинно пожартувати, але значна частина моїх читачів не зрозуміли жарту, вирваного з контексту, і сприйняли це як команду "фас", чи мушу я відтак спиняти потік чужих коментарів, що переходять певні кордони й цілком конкретно ображають іншу людину, якщо все це почалося через мій веселий пост? Ну і так далі.»

І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною - Фото 5

Негайно під цей допис прийшли коментатори, які вирішили зробити приємно Ірині та Артему і написати, що «Євгенія не пройшла тест на людяність». Вчергове проситься класичний мем із здивованою жіночкою та написом «Шта?!». Хоча треба віддати належне Ірині, вона лишилася послідовною — попросила дописувачку, яка проводила тестування, не робити цього. 

Втім, послідовність — не завжди коньок митців. Головна редакторка «Антоніни» Лєна Чиченіна пригадала Артему Чеху абсолютно дзеркальну ситуацію:

І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною - Фото 6

Про літературні срачі сучукрліту ходять легенди. Журналістка Тетяна Гонченко, яка веде телеграм-канал про літературу і українських письменників «Непозбувний книгочитун», підтверджує, що за будь-яку згадку практично будь-якого митця без дифірамбів, митець обов'язково обідиться (при чому саме не образиться, а обідиться).

І знову літературний срач! Як посварилися Артем Олександрович з Євгенією Миколаївною - Фото 7

З почуттям гумору взагалі важко. Якщо тобі і твоїй аудиторії щось здається дотепним, завжди знайдуться люди, які іронію не читають взагалі. Це стосується і реакцій тих, про кого ти пишеш, і коментаторів допису.

На питання, яким задалася Ірина Цілик, — чи несе дописувач відповідальність за коментаторів — ще три роки тому в Австралії відповідав навіть суд. Тоді суд визнав, що власник сторінки несе відповідальність за модерацію коментарів під своїми постами. Але тоді мова йшла про бізнес-сторінки. А в Україні письменництво назвати бізнесом язик не повернеться. Тому «хай живе срач!»

«Антоніна»
Катерина Городнича
Катерина Городнича
Голлівуд знову качає маскулінність. 2023 рік став роком відкату назад за кількістю жінок та меншин у кіно
Теги
сучукрліт
срач
літературний срач
література
Артем Чех
Ірина Цілик
Євгенія Кузнецова
Джерело матеріала
loader
loader