Українська держкомпанія, що "пачками" скуповує автомобілі, купує ще одразу 31 авто на десятки мільйонів
Українська держкомпанія, що "пачками" скуповує автомобілі, купує ще одразу 31 авто на десятки мільйонів

Українська держкомпанія, що "пачками" скуповує автомобілі, купує ще одразу 31 авто на десятки мільйонів

Відома масовим скуповуванням автомобілів держкомпанія "Ліси України" оголосила черговий такий тендер. Тепер вона хоче купити 31 авто за 52 млн грн. При цьому раніше компанія заявила, що пальне є однією з найбільших її видаткових статей – і оголосила закупівлю електровелосипедів.

Про це повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. Він зазначив: лише у 2024 році це держпідприємство витратило на автомобілі майже 154,4 млн грн.

"Тепер ще будуть "освоювати" мільйони на велосипедах. ... "Ліси України" продовжують дивні закупівлі легкових автівок. Буквально сьогодні оголосили черговий тендер на 31 авто за 52 млн грн", – йдеться у повідомленні.

Навіщо "Лісам України" електровелосипеди

Раніше в "Лісах України" заявили, що пальне є однією з найбільших статей витрат підприємства. А використання електровелосипедів для лісової охорони – "економне та ефективне".

"Економія. Вартість 100 км пробігу – 12 грн. На позашляховику — понад 500 грн. Висока прохідність. За габаритами електровелосипед не зрівняється ні з авто, ні навіть з мотоциклом. Зможе проїхати будь-якими лісовими стежками. Доступність: на порядок дешевше, ніж автомобільна техніка. На два порядки економніше в обслуговуванні", – розповіли там.

Втім, тоді ж у держпідприємстві визнали: електровелосипеди не замінять іншу техніку. Адже їх розглядають лише як "можливість у пожежонебезпечний період скоротити витрати на пальне та ресурс більш дорогої автомобільної техніки".

Навіщо "Лісам України" електровелосипеди

Чому "Ліси України" масово скуповують автомобілі

Раніше ж у самих "Лісах України" на запит народного депутата Максима Хлапука про доцільність подібних закупівель відповіли, що потреба у них викликана війною. Так, там розповіли, що з початку воєнного стану та станом на початок 2024 року:

  • 775 автомобілів компанії були передані ЗСУ;
  • 152 авто було пошкоджено внаслідок бойових дій;
  • 73 повністю втрачено.

"Лісники" купували за держгроші дорогі авто

Керує "Лісами України" Юрій Болоховець. Раніше він був головою Держлісагентства – і в цей час державні лісгоспи витрачали мільйони гривень на аксесуари, меблі та авто для своїх керівників.

Наприклад, за інформацією видання "Відкритий ліс", на Закарпатті Брустурянське лісництво придбало 2 позашляховики вартістю 3 млн грн. І хоча автомобілі цього класу в гірській місцевості дійсно необхідні працівникам лісу, насправді на них їздять чиновники, які займаються кабінетною роботою.

При цьому на момент закупівлі цього лісгоспу вже було 6 машин, 4 з яких – підвищеної прохідності. А втім, пояснювали намір купівлі ще 2 джипів нібито необхідністю:

  • виконання виробничих функцій;
  • охорони лісу від пожеж.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас, МОЗ відмінило тендери, за якими планувалося витратити 14 млн грн на інженерно-консультаційні послуги та технічний нагляд у рамках відновлення дитячої лікарні "Охматдит". У відомстві нагадали, що минулого тижня було ухвалено рішення провести новий тендер на ремонтні роботи в "Охматдиті". При цьому жодних договорів за результатами тендеру, який оголосив Охматдит, підписано не було.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader