Вчені розробили 3D-пластир для внутрішніх органів
Вчені розробили 3D-пластир для внутрішніх органів

Вчені розробили 3D-пластир для внутрішніх органів

При розробці матеріалів для відновлення та заміни тканин людини вчені стикаються з безліччю проблем, починаючи від властивостей тканини та закінчуючи розміром та унікальними формами кожного внутрішнього органу. Незважаючи на ці складності, команді зі США вдалося створити матеріал, який подібно до 3D-пластиря має достатню міцність і гнучкість і може використовуватися в різних медичних цілях.

Для створення біологічних тканин сьогодні вчені активно вивчають можливості гідрогелів, проте всі їхні переваги не перекривають недоліки - ризики поломок при розтягуванні та тріщин під тиском, тому такий матеріал не може бути універсальним рішенням. При створенні нової біотканини вчені надихалися властивостями хробаків, які легко заплутуються та розплутуються навколо один одного. Результати їхньої роботи  опубліковані  на сайті Колорадського університету.

Експерименти показали, що досягти мети можна включенням в основу тканини переплетених ланцюжків молекул, завдяки чому вона стає гнучкою, еластичною та одночасно міцною. В результаті надруковані на 3D принтері пластирі здатні механічно підтримувати тканини.

Наприклад, новий 3D-пластир досить еластичний і може витримати постійне биття серця та міцний, щоб упоратися з постійним навантаженням на суглоби. Крім того, він легко піддається формуванню, щоб відповідати унікальним дефектам пацієнта.

Крім внутрішніх органів, вчені планують використовувати новий пластир зовні — замість накладання швів після операцій, а також для доставки ліків. В даний час вони подали заявку на патент технології та мають намір провести дослідження по кожному з обраних напрямків.

Джерело матеріала
loader
loader