Обленерго оштрафували за відключення світла за борги: скільки заплатять
Обленерго оштрафували за відключення світла за борги: скільки заплатять

Обленерго оштрафували за відключення світла за борги: скільки заплатять

Антимонопольний комітет України (АПУ) оштрафував "Вінницяобленерго" за відключення електроенергії підприємцю. Українця позбавили світла через борги, що виникли через неправомірне нарахування електрики.

Про це повідомили в Південно-західному міжобласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету. Оскільки "Вінницяобленерго" користується в регіоні домінуючим становищем на ринку надання послуги із розподілу електричної енергії, дії акціонерного товариства визнали порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

"Відділення встановило, що зазначене акціонерне товариство вчинило дії, які полягали у безпідставному припиненні постачання електричної енергії ФОП внаслідок неоплаченої заборгованості у розмірі 1 744 565,78 грн. Така заборгованість виникла через неправомірне нарахування АТ "Вінницяобленерго" суб’єкту господарювання обсягу спожитої електричної енергії в червні 2022 року", – повідомили у АПУ

Це визнали можливим з двох причин. А саме: 

  • через монопольне становище, яким акціонерне товариство користувалося на ринку, у Вінницькій області протягом 2022-2023 років;
  • через відсутність ефективного функціонування ринкового механізму із значною конкуренцією на ринку надання таких послуг.

Враховуючи це дії АТ "Вінницяобленерго" визнали порушенням, передбаченим пунктом 2 статті 50, пунктом 1 частини другої статті 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції". З огляду на це на компанію наклала 68 тис. грн штрафу.

Як вже повідомляв OBOZ.UA, в Україні зростають борги за комунальні послуги. У столиці тільки за тепло та гарячу воду "Київтеплоенерго" заборгували рекордні 6,5 млрд грн. Сума боргу продовжує зростати. При цьому найбідніші споживачі – пенсіонери – справно платять за комунальні послуги. Тоді як власники великих квартир навпаки – накопичують десятки тисяч боргів.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader