В Україні від нового штаму COVID-19 FLiRT померла людина: що відомо
В Україні від нового штаму COVID-19 FLiRT померла людина: що відомо

В Україні від нового штаму COVID-19 FLiRT померла людина: що відомо

У Івано-Франківській області померла 80-річна жінка, яка хворіла на новий штам COVID-19 FLiRT. Вона мала й супутні захворювання, але основним діагнозом була коронавірусна хвороба.

Про це повідомив генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я Руслан Савчук у коментарі виданню "Суспільне" у середу, 7 серпня. За його словами, лабораторно було підтверджено, що в організмі пацієнтки був субваріант FLiRT класичного штаму Omicron.

"Жінка мала також супутні захворювання — цукровий діабет, ішемічну хворобу серця. Основним діагнозом була коронавірусна хвороба, оскільки вона мала всі симптоми й це було клінічно й лабораторно підтверджено днями", – розповів Савчук.

За його словами, жінку госпіталізували з високою температурою у важкому стані, її лікували і стан пацієнтки стабілізувався. Після лікування її перевели у терапевтичне відділення і через декілька днів вона померла. Це трапилося 11 липня.

"З часу госпіталізації до моменту, коли їй стало гірше і пацієнтка померла, минуло 20 днів. Медики надавали всю можливу допомогу, але COVID-19 забрав її життя", – сказав Савчук.

Він уточнив, що на Івано-Франківщині субваріант FLiRT підтвердили лише у померлої пенсіонерки. Однак коронавірусна хвороба активно циркулює.

"У понеділок, 5 серпня, ми мали 20 нових підтверджених випадків COVID-19, а сьогодні за день – діагностовані в лабораторії 63 випадки. Якщо порівняти між червнем і липнем, то ми маємо збільшення кількості хворих на 11%", – сказав Савчук.

Що відомо про субваріант FLiRT

У МОЗ розповіли, що про поширення нового субваріанту FLiRT у світі заявили у грудні 2023 року. Найбільше випадків виявили в Австралії. Влітку 2024 року центри з контролю та профілактики захворювань США відзначили, що цей варіант виявили у понад 28% випадків COVID-19 у Штатах.

Новий штам походить від варіанта Omicron. FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

У кожного субваріанта є певні особливості, але загальні симптоми на початку захворюваності такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, болі в м’язах або тілі.

Як повідомляв OBOZ.UA, у Києві зафіксували сплеск захворюваності COVID-19. Якщо у червні захворіло 199 осіб, то у липні з 1 по 21 число включно вже 453 особи.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader