Багато кави і мало спорту: 5 звичок, які підвищують ваш рівень стресу
Багато кави і мало спорту: 5 звичок, які підвищують ваш рівень стресу

Багато кави і мало спорту: 5 звичок, які підвищують ваш рівень стресу

У наш час важливо знати, як ефективно керувати стресом, щоб зберігати психічне здоров’я та міцну імунну систему. Хоча ви не завжди здатні контролювати події свого життя, є невеликі зміни, які можуть суттєво знизити рівень стресу.

Видання eatthis.com опублікувало п’ять звичок, що спричиняють стрес. Також нижче наведено рекомендації, як їх позбутися: від скорочення калорій до покращення сну.

Надмірне споживання кофеїну

Кава може нести користь для здоров’я, але надмірне її вживання шкідливе. Надлишок кофеїну може підвищити рівень кортизолу, що збільшує стрес. Дослідження 2013 року показало, що регулярне споживання великої кількості кофеїну може призвести до збільшення ваги, змін настрою та навіть серйозних хронічних захворювань, таких як серцево-судинні хвороби та діабет. Тож обмежте себе однією-двома чашками кави на день.

Надто сувора дієта

Дослідження 2010 року показало, що обмеження калорій підвищує загальний рівень кортизолу, що може бути шкідливим для психічного здоров’я. Періодичне голодування, яке включає тривалі періоди без їжі, може знижувати рівень цукру в крові, спричиняючи дратівливість та стрес.

Замість обмеження калорій, зверніть увагу на їх якість. Вживання здорової їжі може допомогти вам споживати менше калорій, не жертвуючи відчуттям ситості.

Недостатнє вживання корисної їжі

Чи знаєте ви, що 95% серотоніну, гормону гарного настрою, зберігається в кишкових бактеріях? Вживання сильно оброблених продуктів з високим вмістом цукру та насичених жирів може пошкодити ці бактерії та підвищити рівень стресу.

Щоб запобігти цьому, вживайте пробіотичні продукти, такі як йогурт, чайний гриб, кефір, квашена капуста та темпе. Також омега-3 жирні кислоти (лосось) і вітамін С (темно-зелені овочі) допоможуть знизити рівень кортизолу.

Недостатня фізична активність

Регулярна фізична активність підтримує імунну систему, знижує стрес і регулює кортизол. Harvard TH Chan School of Public Health рекомендує 30 хвилин помірних вправ три-чотири рази на тиждень. Наприклад, в понеділок можете бігати, у середу займатися йогою, а в п’ятницю виконувати HIIT.

Недостатній якісний сон

Недостатній сон може серйозно шкодити вашому здоров’ю. CDC стверджує, що поганий сон може призвести до депресії, серцевих захворювань і діабету 2 типу, а також знизити імунітет, сприяти збільшенню ваги і підвищувати стрес. Якщо ви не можете спати від семи до дев’яти годин, спробуйте два рази подрімати по 30 хвилин, щоб знизити рівень стресу та компенсувати недосип.

Раніше OBOZ.UA писав, що буде, якщо щодня їсти шоколад.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала