Без уколів: у США схвалили перший назальний засіб від анафілаксії
Без уколів: у США схвалили перший назальний засіб від анафілаксії

Без уколів: у США схвалили перший назальний засіб від анафілаксії

У США створили перший альтернативний препарат, який допоможе пацієнтам з анафілаксією замість уколу. Це назальний спрей, який отримав назву Neffy, від біофармацевтичної компанії ARS Pharmaceuticals.

Це перший безін'єкційний метод лікування небезпечних для життя алергічних реакцій. Американське Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) 9 серпня оголосило про схвалення Neffy, передає Medical Xpress.

Назальний спрей з адреналіном підходить дорослим, а також дітям, вага яких перевищує 30 кілограмів.

"Анафілаксія небезпечна для життя, і деякі особи, особливо діти, можуть відкладати або уникати лікування через страх перед ін'єкціями. Доступність назального спрею може знизити бар'єри для швидкого лікування", – заявила докторка Келлі Стоун, заступниця директора Відділення пульмонології, алергії та інтенсивної терапії в Центрі оцінки й дослідження лікарських засобів FDA.

Досі єдиними ліками першої допомоги при гострих алергічних реакціях був адреналін, який вводили лише через голку. Спрей Neffy досить упорснути в одну ніздрю, стверджує виробник. Друга доза потрібна тільки тоді, коли перша не полегшила симптоми (спрей потрібно ввести з нового дозатора в ту ж ніздрю).

Схвалення Neffy ґрунтується на чотирьох дослідженнях за участю 175 здорових дорослих людей без анафілаксії, під час яких вимірювалася концентрація адреналіну в крові після введення Neffy та схвалених ін'єкційних продуктів з адреналіном. Результати тестів показали практично однакові концентрації адреналіну у крові.

Neffy має побічні ефекти. Вони можуть включати: подразнення горла, поколювання й дискомфорт у носі, головний біль, відчуття нервозності, втому, тремор, нежить, свербіж усередині носа, чхання, біль у животі, біль у яснах, оніміння в роті, закладеність носа, запаморочення, нудоту, блювання.

Зазначимо: консультативна група експертів підтримала використання Neffy ще у травні 2023 року. У вересні FDA утрималося від схвалення, запросивши додаткові дослідження ліків.

Назальний спрей Neffy

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше у 25 містах Південно-Африканської Республіки та трьох містах Уганди – країнах, де найвищі показники зараження вірусом імунодефіциту людини серед молодих жінок – протестували новий препарат для профілактики ВІЛ. Ланекапавір показав таку ефективність, що третю фазу випробувань припинили достроково.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader