Росія продає газ попри санкції: яку схему вигадали цього разу
Росія продає газ попри санкції: яку схему вигадали цього разу

Росія продає газ попри санкції: яку схему вигадали цього разу

Росія продовжує шукати шляхи, щоб обійти міжнародні санкції, накладені на неї через повномасштабне вторгнення в Україну. Наразі журналісти виявили друге вантажне судно, яке пришвартувалося біля терміналу скрапленого природного газу (СПГ) на півночі РФ.

Як повідомили у Bloomberg, до відвантажувального терміналу "Арктик СПГ 2" пришвартувався танкер для перевезення зрідженого природного газу. На супутникових знімках вони підрахували, що зовнішній вигляд судна та довжина судна відповідає Asya Energy.

При цьому транспондер Asya Energy показує, що танкер знаходиться у Баренцевому морі. Такий прийом нерідко застосовується судами "тіньових флотів".

Транспондер Asya Energy показує, що судно знаходиться у Баренцевому морі.

Танкер управляється Ocean Speedstar Solutions - як і Pioneer, який прибув до "Арктік СПГ 2" раніше в серпні. Обидва судна входять до складу створеного РФ тіньового флоту, який використовується для перевезення зрідженого газу.

В Ocean Speedstar Solutions цей ніяк не коментують, як і в "Новатеку", який управляє "Арктік СПГ 2". Крім того, супутникові знімки поки що не підтвердили, що на якийсь із суден відвантажували скраплений газ.

У листопаді 2023 року США запровадили щодо терміналу санкції, щоб не допустити початку експорту газу. Це відлякало іноземні компанії та зупинило постачання спеціальних льодових газовозів – він необхідний для проходження через замерзлі води Карського моря.

Тим часом трейдери продовжують відстежувати Pioneer, який розпочався рух у бік Європи. Раніше "Новатек" відправив Північним морським шляхом першу в 2024 році партію ЗПГ. Літню партію ЗПГ перевозить танкер льодового класу Arc7 Eduard Toll, який входить до складу флоту проекту "Ямал ЗПГ". Він вийшов із порту Сабетта 21 червня.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Європейський Союз (ЄС) та Велика Б

ританія готуються посилити перевірки щодо нафтового флоту Росії. В результаті кораблі т.з. тіньового флоту, тобто ті, що беруть участь у продажу російської нафти в обхід цінової стелі, можуть опинитися під санкціями.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader