Корупційна схема на півмільйона: що відомо про заступника міністра енергетики Хейло
Корупційна схема на півмільйона: що відомо про заступника міністра енергетики Хейло

Корупційна схема на півмільйона: що відомо про заступника міністра енергетики Хейло

У біографії заступника міністра журналісти виявили сумнівні зв'язки з підприємствами Януковича та підозри в корупції.

У Києві затримали заступника міністра енергетики України під час отримання хабаря в розмірі півмільйона доларів. Правоохоронці повідомили про викриття масштабної корупційної схеми, яку, за версією слідства, організував цей посадовець.,  – йдеться в сюжеті кореспондентки ТСН.ua Людмили Труфин.

Його затримали під час передачі третього траншу грошей. Суть звинувачень полягає в тому, що він, користуючись своїми службовими повноваженнями, пообіцяв керівникам держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну безперешкодно передати у користування гірничовидобувне обладнання з шахт Донеччини.

До цієї незаконної діяльності посадовець залучив трьох спільників: приватного енерготрейдера, керівника енергетичної компанії з Миколаївської області та очільника видобувного підприємства з Донеччини. Разом вони організували процес передачі хабарів. Однак усі етапи цієї операції були задокументовані Службою безпеки, що дозволило затримати підозрюваних на місці злочину. Наразі всім чотирьом особам оголошено про підозру за частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

У Міністерстві енергетики також прокоментували цю ситуацію, зазначивши, що відразу після викриття корупційної схеми було подано заяву на звільнення затриманого чиновника. Представники міністерства підкреслили, що боротьба з корупцією є пріоритетом їхньої роботи, і вони активно співпрацюють із правоохоронними органами, щоб викорінити будь-які прояви корупції в галузі.

Також з'явилася інформація про те, що затриманим заступником міністра є Олександр Хейло. Він обіймав цю посаду з вересня 2023 року та мав великий досвід роботи в вугільній галузі. Однак, у його біографії журналісти знайшли низку сумнівних фактів, зокрема зв'язки з підприємствами, пов'язаними з колишнім президентом Януковичем, а також підозри в корупційних схемах.

Хто такий Хейло Олександр? 

Хейло Олександр є заступником міністра енергетики України від 6 вересня 2023 року. Трудова діяльність  упродовж 33 років тісно пов’язана з вугільною галуззю. За фахом – гірничий інженер. Освіту здобув у Державній гірничій академії України за спеціальністю – "Підземна розробка родовищ корисних копалин», а також закінчив Донецький національний університет за  спеціальністю "Правознавство". Працював на керівних посадах вугледобувних підприємств, зокрема у сфері економіки, збуту вугільної продукції, маркетингу, постачання вугілля на ТЕС України та стратегічного розвитку компаній.  Період з 2013 по 2022 рік працював на керівних посадах  ДП "ВК "Краснолиманська", ПАТ "Енергоінвест Холдинг", ПАТ "Центренерго". З грудня 2022 року і до призначення на посаду заступника міністра енергетики України очолював ДП "Укрвугілля".

12 серпня 2024 року, після того, як СБУ оприлюднила інформацію про затримання Хейла, стало відомо, що Кабмін ухвалив рішення про його звільнення з посади заступника міністра енергетики. Сам Хейло на момент підготовки випуску не надав коментарів щодо звинувачень. Сам Хейло на момент підготовки випуску не надав коментарів щодо звинувачень.

  • Уряд звільнив заступника голови Міненерго: що відомо про Олександра Хейла, якого, ймовірно, затримали на хабарі
  • Вимагав 500 млн доларів із держпідприємства: що відомо про справу й затримання заступника міністра енергетики
  • Такого хабаря в Україні ще не бачили: що пропонував депутат у Луцьку за підтримку свого питання
 
 
 
 
 
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader