Вакцинація від COVID-19 під час війни: у МОЗ роз'яснили, як працюють пункти щеплень
Вакцинація від COVID-19 під час війни: у МОЗ роз'яснили, як працюють пункти щеплень

Вакцинація від COVID-19 під час війни: у МОЗ роз'яснили, як працюють пункти щеплень

Навіть за умов повномасштабної війни в Україні продовжують функціонувати пункти щеплень у медичних закладах. Українців закликають вакцинуватися від COVID-19, адже лише за липень коронавірус діагностували майже у 12 тис. осіб.

Вакцинація залишається єдиним дієвим та безпечним способом набути імунітету. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України.

Щеплення проти COVID-19 залишаються безкоштовними для всіх українців. Вакцинуватися можна за записом у свого сімейного лікаря або у пункті щеплень при медзакладах.

Інформацію про найближчі пункти вакцинації, їх адреси та графік роботи можна знайти за посиланням або запросити у операторів контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

Водночас у МОЗ зазначили, що після початку повномасштабної війни роботу центрів масової вакцинації, які працювали в ТРЦ та інших пристосованих для масових щеплень приміщеннях, з міркувань безпеки було зупинено. Проте мережа пунктів щеплень, які працюють в амбулаторіях, лікарнях, ЦПМСД, діє. Графік роботи пунктів щеплень у медустановах в областях можна переглянути за цим посиланням.

На сьогоднішній день в Україні доступно понад 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19 (вакцина Comirnaty від Pfizer) для дорослих та понад 50 тисяч доз для дітей.

Згідно з останніми рекомендаціями, схеми вакцинації для населення спрощуються. Для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз – ревакцинація через 6-12 місяців.

У Міністерстві охорони здоров'я рекомендується робити ревакцинацію через 6-12 місяців лише людям із груп ризику. До таких категорій належать дорослі та діти з ослабленим імунітетом або супутніми та хронічними захворюваннями, вагітні, люди старше 60 років, а також дорослі та діти, які перебувають у групі ризику тяжкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції. Крім того, проводити повторну вакцинацію рекомендують представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові).

Нагадаємо, в Україні зафіксували стрімке зростання захворюваності на коронавірус. Лише протягом липня COVID-19 був діагностований майже у 12 тисяч українців, тоді як у червні хворих було вдвічі менше.

Раніше стало відомо про поширення нового субваріанту коронавірусу FLiRT в Україні. Його симптоми не відрізняються від попередніх варіантів, хіба що рідше втрачається здатність відчувати смак та запах.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader