Справжній феномен: чоловік, який відчуває смак слів і звуків, розповів про своє життя
Справжній феномен: чоловік, який відчуває смак слів і звуків, розповів про своє життя

Справжній феномен: чоловік, який відчуває смак слів і звуків, розповів про своє життя

Джеймсу Ваннертону, який з дитинства відчуває смак слів, лікарі казали, що в нього просто буйна уява. Зараз чоловік є президентом Асоціації синестезії Великої Британії.

65-річний Джеймс Ваннертон із Манчестера (Англія) страждає на неврологічне захворювання під назвою синестезія, яке стимулює одразу кілька органів почуттів і може призводити до того, що люди "чують" форми й відчувають звуки. Про це пише The Mirror.

Чоловік може відчувати смак, коли чує звуки або читає слова. Джеймсу було лише п'ять років, коли він уперше помітив цей стан — під час поїздки в лондонському метро. Він згадав, як відчував смак ревеню, коли чув, як повз нього пролітають поїзди, і поділився своїм життєвим досвідом.

Відтоді цей феномен став постійною частиною його життя — він відчував на смак кожен звук або слово, з яким стикався. У тому числі імена членів його сім'ї: ім'я матері викликало відчуття заморожування мозку, ім'я батька — смак переробленого гороху, а ім'я сестри — смак йогурту з чорною смородиною.

Чоловік може відчувати смак, коли чує звуки або читає слова
Фото: MEN Media

У підлітковому віці хлопцеві спочатку говорили, що в нього буйна уява і він вигадує цей стан. Але незабаром він знайшов інших людей, які страждають від цього захворювання. Тоді він сказав, що воно сильно вплинуло на його дружбу і стосунки, зігравши ключову роль у тому, з ким він вирішив зустрічатися.

"У підлітковому віці, коли я почав зустрічатися з дівчатами, смак їхнього імені та голосу відігравав велику роль у загальній привабливості. Для мене це було так само важливо, як їхня особистість і зовнішність. У моєї першої дівчини був прекрасний смак свіжоспеченого хліба", — згадав британець.

Наразі чоловік є президентом Асоціації синестезії Великої Британії
Фото: MEN Media

Джеймс каже, що якщо чиєсь ім'я жахливе на смак, йому не подобається перебувати в його компанії. Зрештою він зустрів іншу людину з таким захворюванням у віці 30 років. Британець також розповів, що одного разу це захворювання привело його в жахливу ситуацію — він розбився на мотоциклі, коли відволікся на непереборний смак.

"Це мало не вбило мене. Я їхав на мотоциклі, і тут на мене налетіла машина з дивним звуком. Смак був схожий не на їжу, а на напій, наче я ковтнув із банки з оливковою олією. Це сильно відволікло мене. Я з'їхав з дороги й опинився в кюветі", — розповів він.

Джеймс каже, що у цього захворювання є свої плюси, зокрема здатність добре запам'ятовувати речі за допомогою зорової пам'яті, але воно продовжує чинити значний вплив на його життя. Зараз чоловік є президентом Асоціації синестезії Великої Британії.

Раніше Фокус повідомляв, що блогер провів 12 днів без сну і встановив світовий рекорд. Зірка YouTube на ім'я Норм змусив багатьох глядачів переживати за своє здоров'я. Хлопець не спав протягом 12 днів, а біля його будинку чергували карети швидкої допомоги.

Також стало відомо, що 86-річна жінка носить корсет по 23 години, щоб мати найтоншу у світі талію. Кеті Джун стверджує, що у неї немає певної дієти або фізичних вправ, але вона намагається уникати продуктів, які можуть викликати здуття живота. Жінка також каже, що її талія не завдає їй шкоди.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader