В Україні ухвалили важливий план щодо енергетики до 2030 року: що в нього входить
В Україні ухвалили важливий план щодо енергетики до 2030 року: що в нього входить

В Україні ухвалили важливий план щодо енергетики до 2030 року: що в нього входить

В Україні затвердили Національний план дій з відновлюваної енергетики, встановили додаткову квоту підтримки та затвердили умови конкурсу на будівництво генеруючих потужностей. Такі рішення спрямовані на прискорення розвитку розподіленої генерації та збільшення частки ВДЕ (відновлювані джерела енергії) в енергосистемі України до 2030 року.

Про це повідомило Міністерство енергетики України. 13 серпня на засіданні Кабінету Міністрів України було ухвалено три стратегічні рішення, що мають на меті стимулювати розвиток відновлюваної енергетики та розподіленої генерації в Україні.

Затвердження плану дій з відновлюваної енергетики до 2030 року

Першим ухваленим рішенням став Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року, що є частиною Національного плану з енергетики та клімату (НПЕК). Він визначає траєкторії розвитку відновлюваної енергетики за різними секторами, встановлюючи чіткі цілі та заходи щодо їх реалізації.

В Україні затвердили план дій до 2030 року

Відповідно до плану, частка ВДЕ у валовому кінцевому споживанні енергії до 2030 року має досягти 27%. У системах теплопостачання та холодопостачання очікується, що частка ВДЕ становитиме 33%, у виробництві електроенергії – 29%, а у транспортному секторі – 17%. Цей план має допомогти Україні відповідати міжнародним стандартам і зобов'язанням у сфері енергетичної безпеки та екології.

Додаткова річна квота підтримки для тих хто виробляє електрику з альтернативних джерел

Другим рішенням уряду було встановлення додаткової річної квоти підтримки для суб’єктів господарювання, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел на 2024 рік, а також затвердження графіка проведення пілотних аукціонів з розподілу квоти підтримки. Додаткова квота підтримки встановлена у розмірі 110 МВт, з яких 11 МВт призначено для сонячних електростанцій (СЕС), 88 МВт – для вітрових електростанцій (ВЕС), а решта 11 МВт – для інших альтернативних джерел енергії.

Яку додаткову річну квоту встановили

Проведення пілотних аукціонів заплановано на жовтень-листопад 2024 року. Очікується, що перші об’єкти, які будуть введені в експлуатацію за результатами цих аукціонів, розпочнуть відпуск електроенергії в мережу вже у 2025 році. Аукціони з розподілу квот підтримки є поширеним у світі механізмом стимулювання розвитку відновлюваних джерел енергії на конкурентних засадах.

Конкурс на будівництво генеруючих потужностей та управління попитом

Третє рішення передбачає затвердження умов проведення конкурсу на будівництво генеруючих потужностей та виконання заходів з управління попитом. Це сприятиме збільшенню обсягів генерації в енергосистемі України та її подальшому розвитку.

Що сприятиме збільшенню обсягів генерації

Конкурси будуть проведені для будівництва об’єктів потужністю від 5 до 80 МВт, а загальна потужність конкурсу становитиме 700 МВт. Відповідні об'єкти мають бути введені в експлуатацію до кінця 2027 року, що дозволить значно збільшити частку відновлюваної енергетики в енергобалансі країни.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Європейська Бізнес Асоціація висловила підтримку законопроєкту № 11455, що пропонує звільнити від ввізного мита імпорт вітроенергетичних електрогенераторних установок. На думку представників бізнесу, ухвалення закону зробить це обладнання дешевшим, а значить – сприятиме розбудові відновлювальної енергетики. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader