Спалах вірусу Oropouche вразив Європу
Спалах вірусу Oropouche вразив Європу

Спалах вірусу Oropouche вразив Європу

Офіційні особи охорони здоров’я зробили попередження мандрівникам після того, як 
у Європі вперше було підтверджено 19 випадків захворювання на вірус Oropouche, що передається комахами.  Ті, у кого був позитивний тест на вірус, нещодавно повернулися з відпустки на Кубі та в Бразилії.

Частини Південної Америки та Куби наразі перебувають у розпалі спалаху вірусу Oropouche, кількість випадків у багато разів перевищує норму. Нещодавно в Бразилії також були підтверджені перші в історії смерті від вірусу Oropouche, що посилило занепокоєння щодо поточного спалаху.

Вірус Oropouche – це вірус, який передається членистоногим, тобто він передається людям, якщо їх кусають інфіковані мошки або комарі. Це найпоширеніша вірусна хвороба, що передається членистоногими, у Південній Америці – після вірусу денге.

Вперше вірус був виявлений у 1955 році у лісового робітника, який заразився ним, працюючи біля річки Оропуче в Тринідаді і Тобаго. Перший великий спалах був зареєстрований у 1960-х роках у Белені, Бразилія, де було зареєстровано 11 000 випадків.

Відтоді траплялися повторні спалахи вірусу Oropouche. За оцінками, більше півмільйона людей були інфіковані вірусом Oropouche з моменту його першого виявлення. Спалахи в основному виникали в тропічних районах Південної Америки, Центральної Америки та Карибського басейну (хоча головним чином в регіоні Амазонки в Бразилії та Перу).

Вірус Oropouche передається людям в основному через укуси інфікованих мошок або комарів, які зазвичай зустрічаються в лісистих районах і навколо водойм. Передача зазвичай відбувається вдень, особливо під час сходу та заходу сонця. Симптоми хвороби, спричиненої вірусом Оропуче, дуже схожі на грип – викликають різке підвищення температури, головний біль, запаморочення, озноб, болі в м’язах, біль і чутливість до світла. Ці симптоми зазвичай тривають 2-5 днів після укусу інфікованої комахи.

Більшість людей одужують без довгострокових наслідків, але симптоми можуть повторитися, якщо ви повернетеся до напруженої діяльності надто швидко після хвороби. На жаль, не існує специфічних противірусних методів лікування хвороби, спричиненої вірусом Оропуша, хоча пацієнтам можна призначати знеболювальні та регідратаційні процедури для лікування симптомів.

Хоча вірус Oropouche зазвичай не смертельний, він може викликати серйозні ускладнення, такі як енцефаліт і менінгіт. Дві молоді бразильські жінки нещодавно померли від вірусу Oropouche через раптову появу симптомів, які призвели до кровотечі. Вірус також може бути пов’язаний із хвилею викиднів, мертвонародження та вроджених вад у Бразилії.

Зростання випадків

У період із січня до середини липня цього року в Америці спостерігалося різке зростання заражень вірусом Oropouche – понад 8000 підтверджених випадків. Понад 7000 із цих випадків зареєстровано в Бразилії. Це значний стрибок порівняно з 832 випадками, зареєстрованими там минулого року. Зростання кількості випадків захворювання викликає занепокоєння не лише тим, що вперше в історії вірус безпосередньо спричинив дві смерті. Також викликає занепокоєння те, що повідомляють про спалахи в регіонах, де вірус Oropouche раніше не був виявлений.

Поки що не зовсім зрозуміло, чому цього року така висока кількість випадків вірусу Oropouche. Одним із факторів може бути зміна клімату, оскільки більш високі температури в регіоні прискорюють дозрівання комах. Затоплення також створює більше стоячої води, яка є ідеальним середовищем для розмноження комах.

Інші фактори, які потенційно можуть сприяти поширенню вірусу Oropouche, включають вирубку лісів (витісняє комарів, змушуючи їх харчуватися людьми, а не тваринами) і збільшення пересування людей через континент між лісовими та міськими районами. Мутації також можуть впливати на здатність вірусу заражати, викликати захворювання, поширюватися та уникати імунної системи. Попередні дані показують, що мутації та генетичні зміни в геномі вірусу можуть лежати в основі поточного спалаху.

Незважаючи на величезну загрозу, яку становить вірус Oropouche для громадського здоров’я, наразі не існує ліцензованих вакцин для запобігання цьому захворюванню. Отже, найкращий спосіб захистити себе від хвороби, викликаної вірусом Оропуче, — уникати укусів комах у регіонах, де присутній вірус, зокрема в Південній Америці, Центральній Америці та Карибському басейні.

Найкращий спосіб уникнути укусів комах – використовувати засоби від комах. Шукайте продукти, що містять пікаридин і діетилтолуамід (DEET). Нанесіть репелент тонким рівномірним шаром на відкриті ділянки шкіри та повторюйте його регулярно, якщо потрібно, особливо після плавання або якщо ви сильно спітніли. Репелент слід наносити поверх сонцезахисного крему.

Окрім репелентів, ви також можете носити довгий одяг, який закриває ваші руки та ноги, а також закривати двері та сітки, коли ви знаходитесь у приміщенні, щоб комарі не могли проникнути всередину. Вентилятори також можуть допомогти віддути комах. Ви також повинні обов’язково позбутися будь-яких харчових відходів, мертвого листя та резервуарів з водою навколо вашого будинку, щоб зменшити кількість місць, де самки комах можуть відкладати свої яйця.

Імовірність поширення вірусу Oropouche у Великобританії та Європі вважається дуже низькою, незважаючи на підтверджені імпортні випадки. Це пов’язано з тим, що вірус передається від комахи до людини – і на сьогодні не було повідомлено про випадки передачі від людини до людини. Мандрівники до регіонів, де часто трапляються спалахи (наприклад, Бразилія), повинні бути особливо пильними та вживати запобіжних заходів, щоб уникнути зараження вірусом.

Джерело матеріала
loader
loader