Капустяний суп для схуднення: що розповідають дієтологи про цю сувору дієту
Капустяний суп для схуднення: що розповідають дієтологи про цю сувору дієту

Капустяний суп для схуднення: що розповідають дієтологи про цю сувору дієту

Дієта на основі капустяного супу – одна із найсуворіших, але гарантує ефективний результат лише за тиждень. Ця дієта, що з'явилася ще у 1980-х роках і відома під різними назвами, як-от військова капустяна дієта, дієта чудодійного супу TJ, або навіть селянська дієта.

Хоча капусту часто рекомендують для схуднення, ця дієта піднімає продукт на новий рівень. Про переваги і недоліки такого методу боротьби із зайвими кілограмами пише eatthis.com.

Як функціонує дієта з капустяним супом?

Дієти проста: протягом тижня ви споживаєте переважно домашній капустяний суп. Окрім супу, дозволено вживати певні продукти, зазначені в меню, у конкретні дні. Наприклад, на 4-й день ви можете додатково до супу з’їсти до восьми бананів і пити необмежену кількість знежиреного молока, а на 5-й день дозволено з'їсти до шести помідорів і велику кількість яловичини.

Цей план триває 7 днів, і обіцяє втрату ваги до 5 кг. Рекомендується зробити двотижневу перерву, перш ніж повторювати цей режим.

Який рецепт капустяного супу?

Існує кілька варіантів рецепту капустяного супу, дозволених на цій дієті. Основний рецепт включає такі інгредієнти, як цибуля, часник, зелений перець, помідори, морква, гриби, селера, капуста, а також трохи соку V8 і води.

План харчування іншими продуктами на капустяній дієті

  • День 1: необмежена кількість фруктів (окрім бананів), несолодкий чай, журавлинний сік, вода.
  • День 2: необмежена кількість свіжих або варених овочів (акцент на листовій зелені), велика запечена картопля на вечерю.
  • День 3: необмежена кількість овочів і фруктів (окрім бананів).
  • День 4: до восьми бананів і необмежена кількість знежиреного молока.
  • День 5: до шести свіжих помідорів, 10-20 унцій яловичини або смаженої риби.
  • День 6: необмежена кількість яловичини та овочів (з акцентом на листовій зелені).
  • День 7: необмежена кількість овочів, несолодкий фруктовий сік і коричневий рис до відчуття ситості.

Чи корисна капустяна дієта?

Дієтолог Меггі Міхальчик відзначає, що деякі продукти, дозволені в цій дієті, як-от капуста, овочі, фрукти, коричневий рис, нежирне м'ясо та знежирене молоко, забезпечують організм ключовими вітамінами та поживними речовинами.

"Капуста є дуже корисним продуктом. Вона чудово підходить для травлення, багата на вітаміни C і K, має протизапальні властивості, покращує здоров'я серця і сприяє зниженню тиску та рівня холестерину. Капустяний суп, завдяки тепловій обробці капусти, містить більше поживних речовин, ніж сирий салат", – розповідає Міхальчик.

Проте це не робить дієту здоровою. Як відзначає Джонатан Валдес, власник Genki Nutrition, ця дієта має низький вміст калорій, білків, жирів та інших необхідних вітамінів і мінералів. "Суп може тимчасово наситити, але не забезпечить довготривалої енергії", – каже він.

Зі свого боку, дієтолог Джессіка Кордінг попереджає, що така дієта може спричинити нездорову поведінку щодо їжі, особливо у тих, хто має схильність до розладів харчової поведінки. "Ця дієта одночасно обмежує і провокує переїдання", – каже вона.

Чи вдасться схуднути на капустяній дієті?

Хоча немає досліджень, що підтверджують ефективність цієї дієти, експерти погоджуються: у короткостроковій перспективі ви, ймовірно, втратите вагу.

"Ця обмежувальна дієта суттєво зменшує калорійність раціону", – зазначає Валдес. Він пояснює, що більшість людей на цій дієті споживатимуть близько 1000-1200 калорій на день, що набагато менше від необхідної норми. В результаті, до кінця тижня ви побачите зменшення ваги.

Проте ця втрата ваги, скоріше за все, буде тимчасовою. Як каже Валдес, значна частина втраченої ваги – це вода, яку ви знову наберете після повернення до звичного режиму харчування. У довгостроковій перспективі це може навіть призвести до набору ваги, оскільки організм може сповільнити метаболізм через різке зниження калорійності.

Щодо поширеної думки, що ця дієта "розтоплює жир", Валдес відповідає: "Не існує продуктів, що чарівним чином спалюють жир". Найкращий спосіб зменшити жирові відкладення – це регулярні силові тренування та збалансоване харчування з достатньою кількістю білка.

Чи є ризики для здоров'я?

Короткочасна втрата ваги може мати свої мінуси. Основні з них, за словами Кордінг, це відсутність помірності, нездатність навчити інтегрувати всі групи продуктів у свій раціон і нехтування поведінковими аспектами втрати ваги. У результаті, це не є довгостроковим рішенням.

Додаткові можливі побічні ефекти включають:

  • Дефіцит поживних речовин
  • Втрата м'язової маси
  • Підвищений ризик утворення жовчних каменів
  • Випадання волосся
  • Проблеми з травленням
  • Метеоризм та спазми
  • Електролітний дисбаланс

"Якщо у вас є проблеми з шлунково-кишковим трактом, цей план може погіршити ситуацію", – зазначає Валдес.

Висновок: чи варто спробувати дієту з капустяного супу?

"Загалом, ця дієта – це не найкращий вибір, і я б не рекомендувала її. Вам не потрібна дієта з капустяного супу, щоб отримати користь від хрестоцвітих овочів", – каже Міхальчик. Якщо вам подобається капуста або супи, додайте капустяний суп до свого раціону, але не дотримуйтеся цієї дієти.

Для більш безпечного та довгострокового підходу до схуднення Кордінг рекомендує звернутися до дієтолога, який зможе створити збалансований план харчування, що дозволить уникнути нездорових звичок і зберегти результат.

Раніше OBOZ.UA розповів,які ранкові звички допоможуть швидко схуднути.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader