Міфи про схуднення: у що не варто вірити та як харчуватися збалансовано
Міфи про схуднення: у що не варто вірити та як харчуватися збалансовано

Міфи про схуднення: у що не варто вірити та як харчуватися збалансовано

Кожен з нас мріє бути вічно молодими і стрункими. Але якщо перше нам не підвладне, то друге – цілком у наших руках. Хоча саме гарне струнке тіло стає для багатьох недосяжною мрією.

А для деяких боротьба із зайвою вагою перетворюється на нескінченний процес втрати і набору кілограмів, пошуку ефективних дієт і виснажливих тренувань. На шляху до омріяної фігури стають і міфи про харчування. Видання eatthis.com розкриває правду про найпоширеніші помилкові переконання щодо їжі.

Нічний прийом їжі сприяє набору ваги

Доказів того, що їжа в пізній час доби призводить до збільшення ваги, дуже мало, зауважує Алісса Рамсі, MS, RD, представник Академії харчування та дієтології. "Зайві калорії, а не час їх вживання, є причиною набору ваги", – пояснює вона.

Тому, якщо ви не мали змоги повечеряти о 18:00, прийом їжі о 21 чи 22 вечора не стане причиною зайвих кілограмів. Проте варто бути обережним із нічними перекусами, якщо ви вже отримали денну норму калорій.

Фрукти містять надто багато цукру

Рамсі спростовує твердження, що фрукти з високим вмістом цукру сприяють утворенню жиру на животі. Фрукти містять безліч вітамінів, мінералів та антиоксидантів, а на відміну від солодощів, вони забезпечують необхідні поживні речовини. Клітковина у фруктах допомагає регулювати рівень цукру в крові та перешкоджає його перетворенню в жир.

Вегани не отримують достатньо білка

Згідно з даними Vegetarian Resource Group, лише одна десята частина вашого денного споживання калорій має надходити з білка. Продукти, такі як тофу, цільні зерна, квасоля та бобові, є чудовими джерелами білка. Ваше тіло може переробляти лише 30 грамів білка за один прийом їжі, тому надмірне споживання призводить до його накопичення у вигляді жиру.

Часте харчування допомагає схуднути

Їжа кожні 2-3 години не прискорює метаболізм. Ваша загальна кількість спожитих калорій протягом дня має більше значення, ніж частота прийомів їжі.

Мікрохвильові печі викликають рак

Немає доказів того, що мікрохвильові печі змінюють генетичну структуру їжі або спричиняють рак. Вони просто нагрівають їжу, змушуючи молекули води вібрувати, що створює тепло. Однак варто уникати надмірного приготування їжі в мікрохвильовій печі, щоб зберегти її поживні властивості.

Кава шкідлива для вас

Дослідження Гарвардського університету показало, що вживання кави знижує ризик розвитку діабету 2 типу майже на 30%. Якщо у вас нормальний артеріальний тиск і ви добре переносите кофеїн, одна-дві чашки кави на день можуть бути навіть корисними.

Вітамін С лікує застуду

Попри популярне переконання, вітамін С не лікує застуду. Однак він сприяє засвоєнню заліза і може допомогти організму метаболізувати білки.

Агава корисніша за білий цукор

Агава не є менш обробленою або натуральною, ніж звичайний цукор. Обидва продукти складаються з глюкози та фруктози, і організм не розрізняє їх джерела.

Вуглеводи сприяють набору ваги

Вуглеводи – це важливе джерело енергії, і вони повинні складати від 45 до 65% вашого раціону. Фрукти, овочі, квасоля та зернові – всі вони є корисними джерелами вуглеводів.

Дієти з низьким вмістом жиру найкращі для схуднення

Дієти з низьким вмістом жиру можуть призвести до нестачі поживних речовин і збільшити споживання непотрібних добавок та підсолоджувачів. Крім того, відсутність жирів у їжі знижує її ситність, що може призвести до переїдання.

Протеїнові батончики завжди корисні

Протеїнові батончики не завжди є здоровим вибором. Якщо вони призначені для заміни їжі, переконайтеся, що вони містять не більше 400 калорій. Обирайте ті, що мають короткий і зрозумілий список інгредієнтів.

Раніше OBOZ.UA розповів, які ранкові звички допомагають схуднути.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader