Возив Путіна до Грозного: помер відомий російський льотчик-снайпер Олександр Харчевський
Возив Путіна до Грозного: помер відомий російський льотчик-снайпер Олександр Харчевський

Возив Путіна до Грозного: помер відомий російський льотчик-снайпер Олександр Харчевський

74-річний Харчевський — засновник авіагрупи вищого пілотажу "Соколи Росії". Пішов на пенсію у 2015 році.

У Росії помер генерал-майор Олександр Харчевський, відомий льотчик-випробувач і засновник авіагрупи "Соколи Росії". До 2015 року Харчевський керував авіацентром у Липецьку, був причетний до корупційного скандалу, який стався в очолюваному ним центрі 2011 року. Також прославився тим, що возив тоді ще в. о. президента Володимира Путіна в Грозний на літаку Су-27. Про це пише Life.

В авіації Харчевський служив із 1972 року. Харчевський народився 9 травня 1950 року в місті Жашкові Черкаської області України. Він закінчив Харківське вище авіаційне училище льотчиків і Військово-повітряну академію імені Гагаріна.

З 1972 до 1978 року Харчевський служив в авіаційних частинах Групи радянських військ у Німеччині, потім був переведений у Липецький авіацентр. У Липецьку служив з 1978 року, а в 1997 році очолив авіацентр. У 2000-му році — Липецький гарнізон.

Олександр Харчевський
Фото: Соцмережi

У 1993 році Харчевський став одним із творців пілотажної групи "Соколи Росії", утвореної на базі Липецького авіацентру військово-повітряних сил РФ. Її завдання — вдосконалення навичок польотів винищувачів у групі, а також демонстрація маневрених можливостей винищувачів Су-27 і професійної підготовки льотчиків. Того ж року Харчевському було присвоєно звання "Заслужений військовий льотчик Російської Федерації".

У березні 2000 року саме Харчевський возив до Грозного тоді ще в. о. президента Путіна на винищувачі Су-27 із Краснодара до Грозного, давши йому покерувати вісім хвилин. На той момент ще тривала Друга Чеченська війна. Міжнародні ЗМІ, а потім і ООН називали Грозний — "Найбільш зруйнованим містом на Землі".

У 2011 році в очолюваному Харчевським Липецькому авіацентрі вибухнув скандал з приводу поборів грошей з особового складу. Було порушено кримінальну справу. У результаті за цим фактом було засуджено офіцерів із керівного складу авіацентру і полку

У 2012 році Харчевського призначили очільником навчально-наукового центру ВПС в академії імені Жуковського і Гагаріна у Воронежі, а пізніше — начальником 4-го Центру бойового застосування і перенавчання льотного складу (Липецький авіацентр). На міжнародних змаганнях він провів понад 50 навчальних повітряних боїв з пілотами США, ПАР і Франції.

У 2015 році Харчевський пішов з військової авіації по досягненню граничного віку для військової служби. У 2016-му він почав працювати на Іркутському авіаційному заводі.

Харчевський літав на літаках Л-29, МіГ-21, МіГ-23, МіГ-29, Су-27, Су-30, Су-34.

Нагадаємо, наприкінці липня стало відомо, що в РФ помер командувач ВДВ і російського угруповання військ "Дніпро" генерал-полковник Михайло Теплинський. Ймовірно, він помер від поранень, отриманих унаслідок атаки НIMARS по командному пункту ЗС РФ поблизу окупованого Генічеська на Херсонщині.

Теги за темою
Володимир Путін смерть
Джерело матеріала
loader