З'явився пластир, який загоює рани електричним струмом
З'явився пластир, який загоює рани електричним струмом

З'явився пластир, який загоює рани електричним струмом

Американські та корейські вчені розробили новий тип пов'язки, яка прискорює загоєння хронічних ран за допомогою електричного струму. Про це йдеться в дослідженні в журналі Science Advances.

Особливість цієї пов'язки в тому, що вона активується простим додаванням води, не потребує електроніки чи батарей і може використовуватися в домашніх умовах.

Завдяки легкому електричному струму, що проходить через пошкоджену тканину, процес загоєння прискорюється, оскільки струм стимулює клітини шкіри до швидшої міграції у зону рани, а також зменшує ризик інфекції, знищуючи бактерії.

Раніше вже створювалися подібні пов'язки, але вони мали значні недоліки. Деякі з них мали громіздкі батареї, що ускладнювало носіння, інші ж вимагали постійного перебування пацієнта поблизу джерела енергії, що обмежувало його мобільність.

Нова пов'язка, названа WPED (Water-Powered Electronics-free Dressing), усуває ці недоліки. Вона складається зі звичайної клейкої пов'язки з двома електродами на зворотному боці та тонкою гнучкою батареєю на верхньому. Батарея активується, коли її елементи змочуються водою, що запускає електричне поле, яке передається на пошкоджену тканину через електроди.

У лабораторних дослідженнях на мишах було показано, що ця нова пов'язка пришвидшує загоєння діабетичних виразок на 30%, порівнюючи зі звичайними пов'язками. Ціна одного такого засобу становить приблизно $1, що сприятиме широкому розповсюдженню.

Джерело матеріала
loader
loader