Знесену садибу Зеленських можуть не відновлювати і ніхто за це не відповідатиме – «Слідство.Інфо»
Знесену садибу Зеленських можуть не відновлювати і ніхто за це не відповідатиме – «Слідство.Інфо»

Знесену садибу Зеленських можуть не відновлювати і ніхто за це не відповідатиме – «Слідство.Інфо»

У жодному з пунктів меморандуму про відновлення садиби Зеленських, який уклали з власниками будівлі, не передбачена відповідальність сторін за невиконання угоди. Також у документі вказано, що його дію можна припинити за згодою обох сторін, як пише «Слідство.Інфо».

Журналісти, у відповідь на запит до КМДА, отримали й оприлюднили копію укладеного документа та показали її юристам і активісту Дмитру Перову. На їхню думку, меморандум має юридичні недоліки та фактично не зобов’язує сторони до відновлення історичної будівлі.

Знесену садибу Зеленських можуть не відновлювати і ніхто за це не відповідатиме – «Слідство.Інфо» - Фото 1

Будинок ХІХ століття на вул. Кониського знесли 19 липня. На його місці планували звести ЖК «Тургєнєвъ». До цього активісти неодноразово звертали увагу на ризик повної руйнації садиби, але київська влада заявляла, що правові підстави для припинення будівництва ЖК відсутні.

Важливо знати: Прокуратура відкрила кримінальне провадження за знесення садиби Зеленських попри її арешт — ОГПУ

Меморандум про відновлення садиби Зеленських власники будівлі та Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписали через тиждень після знесення історичного будинку.

Також стало відомо: Незаконне знесення Садиби Зеленських — у МКІП відреагували на заяву мера столиці

Тоді директорка Департаменту заявляла, що зруйновану будівлю власники відновлюватимуть своїм коштом. А міський голова запевняв, що меморандум зобов’язує власників відбудувати садибу в її вигляді до моменту знесення та співпрацювати з громадськістю щодо проєкту.

Співвласнику садиби, який дав вказівку демонтувати споруду, повідомили про підозру. Його дії кваліфікували як умисне знищення майна, на яке судом накладено арешт. Санкція статті передбачає до двох років обмеження волі.

Раніше повідомлялось: Правоохоронці прийшли з обшуками до власників знесеної "Садиби Зеленських"

Однак вже після підписання меморандуму представник співвласника зруйнованої садиби заявляв журналістам, що демонтаж будівлі був законним, оскільки вона нібито не мала жодної культурної, архітектурної чи історичної цінності.

Також Міністерство культури визнало садибу Зеленських пам’яткою архітектури, хоча до цього Департамент охорони культурної спадщини КМДА не підтримав надання садибі статусу пам’ятки місцевого значення.

Читайте також: Знесення садиби Зеленських у Києві обговорять на засіданні профільної ТСК Верховної Ради

    Джерело матеріала
    loader
    loader