У світі стався новий спалах смертельного вірусу, від якого уже померли сотні людей: що відомо
У світі стався новий спалах смертельного вірусу, від якого уже померли сотні людей: що відомо

У світі стався новий спалах смертельного вірусу, від якого уже померли сотні людей: що відомо

Це віспа мавп або MPOX - смертельний штам уже відомого вірусу.

У країнах Африки несподіваний спалах смертельної лихоманки - віспи мавп. Недуга вже забрала життя кількох сотень людей і перші захворювання зафіксували вже і поза межами континенту - у Пакистані та Швеції. У ВООЗ б'ють на сполох і оголошують надзвичайний рівень світового значення. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Оксани Ткаченко.

Що відомо про нову лихоманку

Світ вже наздоганяє нова лихоманка. Це віспа мавп або MPOX - смертельний штам уже відомого вірусу. Осередок якого цього разу не у Китаї, а в країнах Африки. На сполох цього тижня забили у ВООЗ. Тамтешні фахівці вирішили не чекати тотального медичного колапсу і вже оголошують надзвичайну ситуацію, яка має глобальне значення. 

"Я скликав надзвичайний комітет згідно з міжнародними правилами охорони здоров’я для оцінки сплеску MPOX у Демократичній Республіці Конго та інших країнах Африки. Надзвичайний комітет зібрався і повідомив мені, що, на його думку, ситуація становить надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я, що викликає міжнародне занепокоєння. Очевидно, що скоординована міжнародна відповідь має важливе значення, щоб зупинити ці спалахи та врятувати життя", - каже генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейсус. 

Що кажуть люди, які захворіли на віспу мавп

У таборі у конголезькому містечку Гома нині лікують усіх інфікованих. 7-річна Грейс Кабуо показує шрами від пустул, що їх залишила на її тілі мавпяча віспа. 

"Моя донька Грейс підхопила це захворювання шкіри. Я відвезла її до лікарні, де лікарі добре за нею подбали, і вона одужала. Я не знаю, як і від кого заразилася моя дитина. Я просто безпорадно спостерігала як симптоми з'явилися на її тілі", - каже мама дитини. 

Грейс пощастило - лікарі швидко узяли під контроль її хворобу. Але для 450 інших мешканців Конго - вірус став фатальним. Африканські центри з контролю та профілактики захворювань повідомляють - з початку 2024 року до кінця липня зареєстровано понад 14 500 випадків зараження.

Які симптоми небезпечної хвороби

Пустули - одна з характерних особливостей цієї недуги. Нині ці симптоми спостерігаються у більшості хворих. Решта ознак дуже нагадує звичайний грип - висока температура, головний біль, лихоманка, збільшення лімфатичних вузлів та біль у м'язах.

Фахівці вже давно відстежили походження цього вірусу - спершу він передавався від тварин до людей, а тепер поширюється від людини до людини. Особливо серед тих, хто перебуває у дуже тісному контакті з інфікованим - обіймається, цілується, потискає руку або займається сексом. У 2022 році світом уже гуляв легкий тип мавпячої віспи й навіть докотився до України. Ризик поширення цієї хвороби наші медики оцінили як дуже низький. Однак нинішній штам з мутаціями став іще небезпечнішим. Й цього тижня його уперше зафіксували поза межами Африки - у Пакистані та Швеції.

Що відомо про поширення вірусу

Постраждала особа у Швеції також була інфікована під час перебування в районі в Африці, де триває великий спалах. Ця людина отримує лікування. Поки що у ВООЗ не поспішають оголошувати пандемію як це було з ковідом. Активна фаза корони тривала з 2019 по 2022 рік. За цей час по світу перехворіло понад 687 мільйонів людей, а майже 7 померли. Ситуація з недугою тоді по справжньому паралізувала увесь світ - на якийсь період було призупинене усе транспортне сполучення, позакривалися кордони, люди не виходили ані на роботу, ані на навчання. Усі ходили в масках, а лікарняні ліжка були переповнені ущерть. Ситуація не покращувалася до тих пір, поки не вигадали перші вакцини.

Найкращий спосіб запобігти захворюванню, кажуть фахівці це вакцинація. Й вона уже існує на медичному ринку. Нещодавно ВООЗ звернулася до виробників ліків з проханням надати свої вакцини проти віспи для екстреного використання, навіть якщо ці вакцини не були офіційно схвалені в країнах, де вони потрібні. Щеплення поки що радять зробити лише тим, хто був у тісному контакті з інфікованими, хто збирається до охоплених вірусом регіонів або у групі ризику.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини за 16 серпня 2024 року | Новини України

  • "Голову поміняли та й все": як в Україні пам'ятники Леніна "перетворюють" на Шевченка (фото, відео)
  • Як перевірити, чи повістка справжня
  • "Розуміли, що це змінить перебіг війни": один із командирів "Курської операції" розповів ТСН її подробиці
Джерело матеріала
loader
loader