Паралельно з операцією в Курській області: ЗСУ намагалися прорватися під Білгородом, - ISW
Паралельно з операцією в Курській області: ЗСУ намагалися прорватися під Білгородом, - ISW

Паралельно з операцією в Курській області: ЗСУ намагалися прорватися під Білгородом, - ISW

Українські військові не змогли повторити "Курський прорив" у Білгородській області.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Так, Збройним силам України вдалося зайти на територію Білгородської області, проте вони змушені були залишити її через хорошу підготовленість росіян до відбиття транскордонних атак.

Згідно з наявними повідомленнями з відкритих джерел та свідоцтв, станом на 16 серпня українські війська більше не утримують позицій у Білгородській області.

При цьому у звіті послалися на публікацію газети The Washington Post від 15 серпня. У ній йдеться про те, що 11 серпня українські військові здійснили механізовані атаки у Білгородській області поблизу прикордонного пункту пропуску "Колотилівка" на міжнародному кордоні на північний захід від міста Білгород і просунулися в цьому районі приблизно на 10 кілометрів.

Протидія агресії Росії / Фото: Телеграм Зеленського
Протидія агресії Росії / Фото: Телеграм Зеленського

Тим часом, зважаючи на дані російських джерел, в останні дні ЗСУ неодноразово атакували біля Колотилівки і 15 серпня тимчасово захопили озвучений пункт пропуску. Однак росіяни не підтверджують, що українські війська просунулися на відстань, яка перевищувала б 10 кілометрів від пункту пропуску.

Як повідомила The Washington Post, українські війська утримували позиції у Білгородській області, перебуваючи під потужними російськими авіаударами та артилерійським вогнем. Але 15 серпня українська бронетехніка перетнула кордон для евакуації залишків особового складу ЗСУ у цьому районі.

ISW пише, що станом на 16 серпня не спостерігалося жодних російських заяв чи доказів, які б свідчили про наявність українських військ у Білгородській області.

"Українські солдати повідомили Washington Post, що російські війська були краще підготовлені до відбиття транскордонних українських атак, ніж у Курській області. За їхніми словами, російські війська встановили велику кількість протитанкових укріплень - т.зв. "зубів дракона", вздовж кордону і щільно замінували територію", - йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

В ISW також наголосили, що за свідченнями українських солдатів, артилерійські підрозділи росіян, оператори безпілотних літальних апаратів та авіація майже одразу почали атакувати ЗСУ, коли ті намагалися перетнути кордон у Білгородській області 11 серпня.

"Опис українськими солдатами російської відповіді свідчить про те, що оперативна несподіванка, якої українські сили досягли 6 серпня, розпочавши вторгнення до Курської області, значною мірою розвіялася до 11 серпня, і що армія РФ у Білгородській області підготувалася до відображення транскордонних атак ЗСУ", - зазначається у звіті.

Згідно з останніми даними, після початку операції 6 серпня українські війська здійснили подальше швидке просування на інших ділянках кордону з Курською областю. Це свідчить про те, що, ймовірно, російські війська краще захищають одні ділянки кордону, ніж інші.

Раніше повідомлялося, що українське вторгнення до Росії може ускладнити плани Москви на сході.

Джерело матеріала
loader
loader