Корупція в Міненерго: заступник міністра шантажував та вимагав гроші
Корупція в Міненерго: заступник міністра шантажував та вимагав гроші

Корупція в Міненерго: заступник міністра шантажував та вимагав гроші

Заступника міністра енергетики Олександра Хейло та його спільників викрили на хабарі в розмірі 500 тисяч доларів.

Що можна зробити за 33 роки роботи у вугільній галузі? Хтось би сказав — вдосконалити процеси видобутку, запровадити нові технології або забезпечити країну енергетичним майбутнім. Але сьогоднішній герой, Олександр Хейло, вирішив піти іншим шляхом — шляхом самопожертви заради добробуту власного гаманця. 

Про це йдеться у розслідуванні проєкту Хапуга.ua.

Заступник міністра енергетики, людина, що “вірно” служила державі три десятиліття, нарешті отримав нагороду — не золоту медаль за заслуги, а новенькі наручники від правоохоронних органів. Що ж, можливо, це своєрідний символ сучасної енергетики: надто багато напруги і, врешті-решт, замикання. 

Олександра Хейло та його спільників викрили на хабарі у розмірі 500 тисяч доларів. Гроші посадовець вимагав у керівників державних підприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну за передачу їм у користування гірничо-видобувного обладнання з прифронтових територій Донеччини, повідомляє СБУ. Кошти мали передаватися п’ятьма частинами по 100 тисяч на кожній зустрічі. Схопили корупціонерів буквально на гарячому — під час передачі третього траншу. 

На посаді заступника міністра енергетики Хейло не протримався навіть року з моменту призначення та все ж встиг наробити справ.

“Під час третього року повномасштабної війни профільний заступник міністра вчиняє не просто корупційний злочин, а шантаж, зі свого боку такий терористичний міні-акт, шантажуючи підприємства, які розташовані на заході України аби надати їм обладнання, яке розташоване в прифронтовій території і відповідно пояснюючи, що це все буде коштувати 500 тис доларів”, — розповіла голова Антикорупційного центру “Межа” Мартина Богуславець.

Кажуть, що досвід — це найкращий вчитель. І Олександр Хейло цьому підтвердження. Після 33 років у вугільній сфері він не тільки знайшов ідеальний спосіб “енергетично” збагачуватися, але й впевнено керував кріслом заступника міністра. На жаль, ці знання не включали розділ про те, що слід робити, коли до дверей стукає НАБУ з СБУ. 
 
Як зазначає журналіст Юрій Ніколов, затримання заступника міністра енергетики Олександра Хейло відбулося насправді не 12 серпня. А за кілька днів до цього — у суботу 10-го. Тоді ж в міністерстві вперше і дізналися про затримання свого горе-колеги. Це пояснює синхронність, з якою взялись повідомляти про затриманого Міненерго, НАБУ, офіс генпрокурора, СБУ та САП та швидкість, з якою міненерго заявило про звільнення заступника.

Цікаво, що про сприяння міністра Германа Галущенко у затриманні Хейло заявили лише СБУ та, власне, саме Міненерго. А от НАБУ та САП, хоча вони є ключовими органами у цьому розслідуванні за підслідністю, про співпрацю з Галущенко не сказали взагалі нічого. Та й сам міністр досі мовчить.

“Крім юридичної складової я думаю, що готувалось політичне пояснення тому, що відбувалось. І потрібні були як раз ці два дні в запасі, аби думати, яка має бути реакція. Це супер, це звичайно дуже класно коли одразу є миттєва реакція. Бо ми в цивілізованому світі, а в цивілізованому світі це 24 години взагалі була би реакція профільного міністра і часто в західному світі міністр профільний пішов би у відставку, а вже потім надавав би якісь пояснення. Я хотіла би бачити особисте пояснення міністра”, — розповіла Мартина Богуславець.

За даними слідства, до незаконної діяльності високопосадовець Хейло залучив трьох спільників: приватного енерготрейдера, очільника енергетичної компанії з Миколаївської області та керівника видобувного підприємства з Донеччини. Саме з Покровського гірничого комбінату мали розпочати евакуацію устаткування після отримання організатором оборудки частини хабаря. Всіх чотирьох учасників оборудки затримано та повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 КК України.

За попередньою інформацією від центру протидії корупції, на даний момент цими спільниками у справі є довірена особа Хейло Сергій Пилипчук, ексдиректор Селидіввугілля Сергій Кобиляцький, а також керуючий ТОВ “Миколаївська електропостачальна компанія” та колишній директор ТОВ Черкасиенергозбут Євгеній Лут.

Сергій Кобиляцький за Віктора Януковича був керівником ТОВ “Шахта 1-3 “Новогродівська”, яке тоді належало угрупованню сина тодішнього президента. Та й Селидіввугілля неодноразово брав участь у скандалах, пов’язаних з корупційними схемами на тендерах. Так у 2022 році підприємство купило різноманітних підшипників на 22 мільйонів гривень, ціна яких була завищена в 2,5 разів, а вартість деяких позицій перевищувала ринкову аж у 10 разів. А це лише один тендер на якихось підшипниках.

Євгеній Лут, в свою чергу, був звільнений з посади директора Черкасиенергозбут. Наглядова рада визнала роботу підприємства, яке було засновано ПАТ “Черкасиобленерго”, незадовільною. Протягом 9-ти місяців роботи, за словами керівника Черкасиобленерго, їх дочірня компанія працювала на власний розсуд, не звітуючись та не співпрацюючи з компанією засновником, після чого у компанії з’явився касовий розрив. Натомість стало відомо, що Черкасиенергозбут навчало працівників закордонними спеціалістами і на це було витрачено півтора мільйони гривень, купувались автомобілі, тобто кошти витрачались не раціонально. Крім того, у 2019-му році Черкасиенергозбут спричинило мовний скандал та заявило, що не повинне вживати українську мову у спілкуванні із споживачами.

Та повернемось до головного героя Хейла. До крісла заступника міністра він керував держпідприємством “Укрвугілля”. З 2013 по 2022 рік обіймав керівні посади в ДП "ВК “Краснолиманська”, ПАТ “Енергоінвест Холдинг” та ПАТ “Центренерго”. 

Крім того, Олександр Хейло був наближеним до президента-втікача Віктора Януковича та підозрюваного у держзраді нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука через зв’язки у вугільних компаніях Донбасу.

Та були ще чорні плями в його біографії  кримінальні справи компаній пана Олександра і бізнес на окупованих територіях. Так, “Укргвугілля”, яким Хейло керував до роботи в Міненерго, потрапило в скандал через нелегальний продаж вугілля за заниженими цінами. У 2018 році Олександр був співзасновником компанії “Ліберті Файненс”. Її новим власником, за даними реєстрів, є донецький бізнесмен Роман Соломський, на якого переписали енергетичні фірми старшого сина Віктора Януковича — Олександра. Іншу фірму, “Мавіто Трейд”, Хейло заснував разом із Сергієм Секо, фігурантом розслідувань схем у державних закупівлях для Енергоатому та Рівненської АЕС.

Селидівський машинобудівний завод також “відзначився” кримінальною справою. Керівництво підприємства підозрювали у заволодінні бюджетних коштів з подальшим конвертуванням у готівку за нібито надані товари та послуги шахтам “Красноармійськвугілля”.

До того ж, посадовець був співзасновником ТОВ “Фест Трейд”, зареєстрованої 5 листопада 2014 року у вже окупованому росіянами Криму. За даними Громадської ради доброчесності, Хейло двічі відвідував захоплений півострів, та не самий, а з дружиною Яною Валеріївною. Але цей факт сам пан Олександр також відкидає. Дуже старанно посадовець намагався підтерти й свої антиукраїнські пости, втім скріншоти, як ми знаємо, не горять.

А що ж дружина пана Олександра? Хейло Яна Валеріївна — колишня суддя апеляційного суду Донецької області, у 2023 пішла у відставку. У 2018 році Громадська рада доброчесності зробила висновок про невідповідність судді пані Яни критеріям доброчесності та професійної етики. За цим висновком, вона провела 64 дні в окупованому Криму, тож, з високою ймовірністю, суддя дотримувалась окупаційних законів країни-агресора, мала гарантії безпеки від окупаційної влади та використовувала іноземну валюту, як засіб платежу на території України. Крім того, анексований півострів неодноразово відвідували близькі особи судді. Не зазначила вона у своїй декларації й 30 штук іменних акцій ПАТ Донбасенерго, якими володів її чоловік.

Та як же людина з таким “яскравим” минулим могла опинитись на посаді заступника міністра з високим корупційним ризиком?

“Насправді не міг міністр з енергетики галущенко не знати, кого він рекомендує на таке призначення. Бо відповідно до законодавства України звичайно ж що Кабмін звільнив профільного заступника Хейло. Звичайно ж, що Кабмін його призначив і прем’єр подавав подання на це призначення”, — каже Мартина Богуславець.

Відкритим лишається і питання, звідки у керівників західних вугільних держпідприємств стільки готівки у доларовому еквіваленті.

“Але скажіть, будь ласка, звідки ці 500 тисяч доларів в керівника держпідприємства на заході? Ну якщо той вимагав, то мабуть він знав, що в керівництві державного вугільного підприємства гуляє така готівка. В той час, коли там величезні проблеми з боргами, з зарплатнями, з інвестиціями і так далі. І це ж не останні гроші за це обладнання. Якщо так просто півмільйона доларів передається за обладнання, то скільки ж у вас цієї готівки гуляє і звідки вона? А зрозуміло звідки. З продажу, з тіньових схем, з продажу цього вугілля, маніпуляції з кількістю, якістю, обсягами”, — розповів перший заступник голови Комітету ВР з енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко.

Але не варто забувати, що життя багате на іронію. Хто б міг подумати, що людина, яка все життя працювала в енергетиці, врешті-решт застрягне у власному темному тунелі, де світло в кінці — лише вогник запальнички слідчого. 

Наразі всім чотирьом затриманим повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Крім того, триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Грошову заставу Олександру Хейло Вищий антикорупційний суд визначив у розмірі 25 мільйонів гривень або 600 тисяч доларів, в той час як хабар був, нагадаю, у розмірі 500 тисяч доларів.

“Я думаю, що він збере ці гроші швидше, ніж ми закінчимо з вами цю розмову. Потрібно розуміти, людина працювала все життя на керівних посадах в вугільній промисловості. Чи має людина 600 тисяч доларів? А це саме розмір застави. Це як жарт. Тобто це звучить як жарт і знущання”, — каже Мартина Богуславець.

Можливо, історія Хейло навчить інших енергетичних лідерів, що спрямовувати всю енергію лише на себе — не найкраща стратегія. Адже, як бачимо, енергія накопичення іноді може перетворитися на енергію самознищення.

Нагадаємо, Україною прокотилася нова хвиля скандалу навколо відновлення "Охматдиту" і грошей. А це 378 мільйонів гривень, які задонатили українці після того, як у липні в дитячу лікарню влучила російська ракета. Фонд "Охматдит — Здорове дитинство", на рахунки якого також донатили, заявив, що поки що не планує перераховувати зібрану суму лікарні.

На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео ЦЕ ЗНУЩАННЯ! Шантаж в МІНЕНЕРГО: ТАКОГО НЕ ПРИХОВАТИ! Заступник міністра ХЕЙЛО вимагав гроші! ШОК

  • Готуйте гроші: в Україні зростуть ціни на квитки – стали відомі перші подробиці
  • Скільки ще може тривати війна: експерт назвав можливі сценарії
  • Рада ухвалила багатостраждальний законопроєкт про УПЦ МП: що в ньому (відео)
Джерело матеріала
loader
loader