В Україні декриміналізували самовільне залишення частини, але за однієї умови: що відомо
В Україні декриміналізували самовільне залишення частини, але за однієї умови: що відомо

В Україні декриміналізували самовільне залишення частини, але за однієї умови: що відомо

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон №11322, що послаблює відповідальність за самовільне залишення частини або дезертирство, якщо це сталося вперше. Закон дозволяє військовим уникнути кримінальної відповідальності за однієї умови.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. За законопроєкт проголосували 270 нардепів.

Якщо підозрюваний у самовільному залишенні частини висловить бажання продовжити службу, його можуть звільнити від кримінальної відповідальності.

Згідно з пояснювальною запискою, командир військової частини повинен погодитися на повернення такого солдата. Це погодження має бути письмовим і переданим прокурору, який зможе клопотати перед судом про звільнення військового від відповідальності.

Солдат може повернутися не лише у свою частину, але й в іншу — за згодою відповідного командира.

Якщо суд ухвалить рішення звільнити військового від відповідальності, то після повернення на службу йому відновлять грошові виплати та забезпечення. Однак за період відсутності на службі виплати не здійснюватимуться.

У пояснювальній записці також зазначено, що лише за період із січня по квітень 2023 року було зареєстровано 10 584 кримінальні провадження за статтею про самовільне залишення частини та 7 306 проваджень за дезертирство.

Нагадаємо, що в Україні вдосконалили процеси оновлення даних військовозобов’язаних, тож тепер у реєстрі "Оберіг" з’являтиметься інформація про тих чоловіків, які ніколи не відвідували ТЦК. Крім цього, постановка на військовий облік парубків до 25 років відбуватиметься автоматично без проходження ВЛК, зокрема й тих, які перебувають за кордоном.

Раніше OBOZ.UA розповідав, кого з військовозобов’язаних українців може затримати ТЦК і чому можуть виникнути проблеми з війсьоково-обліковими документами. Адже 4,7 мільйона чоловіків в Україні в обумовлений законом 60-денний термін оновили свої дані та отримали відповідний витяг із "Резерву+", але не відомо, чи може він замінити повноцінний документ.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader