На відбудову "Охматдиту" ще не витрачено жодної копійки з рахунків, на які збирали кошти – МОЗ
На відбудову "Охматдиту" ще не витрачено жодної копійки з рахунків, на які збирали кошти – МОЗ

На відбудову "Охматдиту" ще не витрачено жодної копійки з рахунків, на які збирали кошти – МОЗ

З рахунків, на які благодійний фонд "Охматдиту" збирав кошти на відбудову лікарні "Охматдит" наразі "не витрачено жодної копійки". При цьому станом на сьогодні загальна сума зібраних коштів становить близько 1,6 млрд гривень.

Про це повіломило Міністерство охорони здоров'я. Воно зазначило, що Рада з відновлення "Охматдиту", яку вже затверджено, "забезпечуватиме громадський контроль за всіма процесами відновлення та дотримання принципів прозорості й доброчесності".

Зазначена сума у 1,6 млрд гривень – це не лише гроші благодійного фонду "Охматдиту". Всі кошти, зібрані у вигляді пожертв, зберігаються на окремих рахунках, підпорядкованих різним установам. З них лише 379 млн гривень на рахунках фонду. Як підкреслили у міністерстві, наразі тривають консультації щодо узгодження механізмів дотримання відкритих та прозорих процедур використання зібраних на цей рахунок коштів під наглядом Ради з відновлення.

Також у зазначену загальну суму входять 326 млн гривень, які вже надійшли безпосередньо на рахунок лікарні, в тому числі $1 млн від Уряду Литви.

Ще понад 320 млн гривень було зібрано у межах спільного збору платформи United24 та Monobank. Ці кошти переказані на рахунок МОЗ в НБУ, "і їхніми витратами надалі розпоряджатиметься міністерство та Комісія з розподілу коштів".

Благодійник Говард Грем Баффет надав $11,2 млн. У міністерстві зазначили, що гроші від The Howard G. Buffett Foundation надійдуть вже у вигляді медобладнання.

І останні з зазначеної загальної суми 100 млн гривень виділив уряд України з коштів державного бюджету.

Як повідомляв OBOZ.UA, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко призначив виконувача обов'язків директора "Охматдиту". Це Олександр Урін, який до останнього часу працював у цій лікарні завідувачем відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій.

Справа в тому, що гендиректора "Охматдиту" Володимира Жовніра було відсторонено від посади на час перевірок, які проводять правоохоронні органи.

Благодійний фонд, який збирав гроші на відновлення лікарні "Охматдит" після російської ракетної атаки, відмовився передати зібрані кошти медичному закладу. Тому директор лікарні звинуватив фонд у несумлінності та попередив про плани розірвати договір з організацією.

"Охматдит" хочуть відновити ще до настання холодів. Міністерство охорони здоров'я України пропонуватиме наглядовій раді затвердити саме такі строки.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader