Викид хлору в Тернопільській області: наскільки смертельна доза токсину в повітрі
Викид хлору в Тернопільській області: наскільки смертельна доза токсину в повітрі

Викид хлору в Тернопільській області: наскільки смертельна доза токсину в повітрі

Ударний дрон армії Росії вибухнув на промисловому об'єкті, що призвело до викиду отруйної речовини. Концентрація хлору в повітрі збільшилася до 10 разів, різке надходження токсинів в організм людини може спричинити зупинку серця.

Російські окупанти атакували промисловий об'єкт у Тернопільській області вночі 20 серпня: ударні дрони влучили в ємність із паливно-мастильними матеріалами. Унаслідок вибуху вміст хлору в повітрі збільшився в 4-10 разів, повідомила генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Оксана Чайчук.

Викиди в атмосферу під час горіння нафтопродуктів містять багато отруйних хімічних речовин. Екологічна ситуація під контролем, чиновники оперативно інформують жителів регіону.

"За норми 0,1 міліграма на метр кубічний є перевищення від 0,4 до 1,01. Від 4 до 10 разів в атмосферному повітрі", — навела подробиці Чайчук.

Хлор — це важка хімічна речовина, що опускається вниз. Під час викиду у високі шари атмосфери його неможливо виявити, але зараз спостерігається зниження.

Центр контролю та профілактики хвороб веде моніторинг контролю повітря та якості питної води, у 7 із 10 контрольних точок відзначено перевищення показників, сказав заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко.

Що робити в разі отруєння хлором?

Насамперед слід обмежити час перебування на вулиці та у водоймах. Бажано перебувати вдома, закрити кватирки та вентиляційні ходи. Якщо є рекуператор повітря, краще його також увімкнути.

Вікна та двері бажано завісити вологими простирадлами, щоб хлор, який міститься в повітрі, змішався з водою і не проник у приміщення. Слід пити багато води: шкідливі речовини виводяться з організму з рідиною. Також краще забрати дітей із дитячих садків і залишити вдома до особливих рекомендацій.

Симптоми отруєння хлором:

  • почервоніння слизових оболонок, насамперед очей;
  • сухість слизових оболонок і першіння в горлі;
  • захриплість голосу;
  • зниження артеріального тиску і тахікардія.

Хлор є доволі небезпечною речовиною, адже він вражає кілька систем організму одночасно, каже Фокусу ексспівробітник СБУ та експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

"Нерідко хлор використовується і у військовій справі. Його цінують за ефективність і серйозні опіки дихальних шляхів, але все залежить від концентрації. Сирійський диктатор Башар Асад застосовував хімічну зброю з хлором проти свого народу під час громадянської війни", — згадує експерт.

Тернопільська область, як каже Ступак, являє собою певну зону ризику, адже там розташовані стратегічні об'єкти з аміаком і хлором. Під час повномасштабної війни їх посилено охороняють.

Летальна доза хлору залежить від конкретних особливостей організму людини. Згідно з даними з відкритих джерел, дратівливою дозою вважається 10 мг/метр у кубі, а смертельною — від 100 до 200 мг/метр за умови впливу до години. Концентрація в 2500 мг призводить до загибелі через п'ять хвилин.

У разі важкого впливу хлору настає стійкий ларингоспазм і зняти його ліками неможливо. У підсумку людина помирає від наростаючої асфіксії.

Різке надходження великого об'єму токсичної речовини в організм людини викличе рефлекторну зупинку дихальної та серцевої діяльності. З часу вдихання отрути до настання летального результату минає 30-60 секунд, серцево-легенева реанімація буде марна в 98% випадків.

Фокус раніше писав про застосування з боку ЗС РФ заборонених гранат РГ-Во з хлорацетофеноном всередині. Достатньо 70 крапель отруйної речовини, щоб убити дорослу людину.

ЗСУ раніше вчилися протистояти хімічним атакам росіян. Профільні підрозділи відпрацьовували деактиваційну обробку військової техніки та зброї.

Теги за темою
Обстріл отруєння
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader