На Москву чекає блекаут: у столиці Росії росте дефіцит електроенергії через санкції
На Москву чекає блекаут: у столиці Росії росте дефіцит електроенергії через санкції

На Москву чекає блекаут: у столиці Росії росте дефіцит електроенергії через санкції

За даними, диспетчера енергосистеми РФ до 2030 року в Москві загрожує нестача 1,6 гігавата потужності, а до 2042 року цей дефіцит може зрости до 4,2 гігавата.

Москва може зіткнутися з дефіцитом електроенергії вже в найближчі роки. Про це йдеться у проєкті Генеральної схеми розвитку енергетики Росії до 2042 року, повідомляє The Moscow Times.

Згідно з документом, підготовленим "Системним оператором" (єдиним диспетчером енергосистеми країни), до 2030 року в столиці Росії прогнозується нестача потужності в розмірі 1,6 гігавата, а до 2042 року цей дефіцит може зрости до 4,2 гігавата.

Проблеми з енергопостачанням Московського регіону були вперше озвучені "Системним оператором" ще минулого року. Основною причиною називають труднощі з обслуговуванням іноземного обладнання, зокрема газових турбін на теплоелектростанціях, які залишилися без запчастин та ремонту після посилення західних санкцій у червні 2023 року.

Компанії General Electric (GE) і Siemens припинили обслуговування турбін на російських ТЕС, які забезпечували близько 9% потужностей російської енергосистеми.

Для того, щоб компенсувати майбутній дефіцит електроенергії в Москві необхідно побудувати нову газову станцію на паросилових блоках потужністю 1 гігават. Крім того, передбачається прокладення двох ліній електропередачі постійного струму від Курської та Нововоронезької АЕС із пропускною здатністю не менше 1,5 гігавата кожна. Вартість будівництва, за даними "Системного оператора", оцінюється в 174-351 мільярд рублів.

Генеральний директор АТ "Трансэнерком" Олег Шевцов зазначив, що в енергосистемі Москви та Московської області працюють станції з іноземними газовими турбінами загальною потужністю 1,7 гігавата, обслуговування яких ускладнено через санкції. Окремою проблемою він назвав фізичний знос електромереж, який, за його оцінками, досяг близько 70% для розподільчих мереж і приблизно 50% для магістральних.

Нагадаємо, у червні країни ЄС узгодили 14 пакет санкцій проти РФ у відповідь на російську агресію проти України. Обмеження мають завдати шкоду російській економіці, обмеживши доступ до фінансів, міжнародних ринків та технологій.

Теги за темою
Росія санкції Економіка електроенергія Москва
Джерело матеріала
loader
loader