Атлантичний океан швидко остигає з невідомих причин: вчені б'ють на сполох
Атлантичний океан швидко остигає з невідомих причин: вчені б'ють на сполох

Атлантичний океан швидко остигає з невідомих причин: вчені б'ють на сполох

Температура води в Атлантичному океані знизилася приблизно на один градус.

В Атлантичному океані спостерігається температурна аномалія і експерти не можуть пояснити, що стало причиною.

Про це пише Unilad.

За останній рік температура поверхні світового океану досягла рекордних значень. Але в Атлантичному океані ситуація різко змінилася за останні три місяці — температура води раптово почала знижуватися з рекордною швидкістю і досягла аномальних значень для цієї пори року.

За даними Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA), температура поверхні води в Атлантиці неухильно знижується з початку травня. Вода вже стала приблизно на градус холодніша за середньостатистичні літні показники.

В останні роки на тлі глобальної зміни клімату на Землі температура океанської води влітку постійно підвищувалася. З березня 2023 року в Атлантичному океані постійно фіксувалися рекордно високі температури, головною причиною яких експерти називали кліматичний феномен Ель-Ніньо, який виникає в океані та впливає на клімат усієї планети.

Особливо сильним Ель-Ніньо був у 2023 та 2024 роках, викликавши по всьому світу хвилі екстремальної спеки. Але тепер, схоже, в Атлантиці Ель-Ніньо поступається місцем своєї протилежності – Ла-Нінья, який несе з собою різке похолодання.

Обидва феномени – Ель-Ніньо та Ла-Нінья – неймовірно складні. Крім того, на їх розвиток та поширення впливають інші погодні явища – пасати, хмарність та опади. Така мінливість та нестабільність ускладнює прогнозування цих кліматичних феноменів.

Синоптики очікували, що холодний Ла-Нінья в Атлантиці розпочнеться у вересні. Тому раптове охолодження океанської води спантеличило експертів.

"Ми розглянули весь список можливих механізмів, і поки що жоден з них не підходить", — розповів аспірант Університету Майамі Франс Філіп Тухен.

Кліматологи стурбовані тим, що такі несподівані та різкі зміни можуть катастрофічно вплинути на навколишнє середовище. Зокрема, у NOAA попереджають, що в Атлантиці збільшиться ризик сильних ураганів, особливо в екваторіальних районах.

Джерело матеріала
loader
loader