Південна Корея профінансує закупівлю поїздів Hyundai для України
Південна Корея профінансує закупівлю поїздів Hyundai для України

Південна Корея профінансує закупівлю поїздів Hyundai для України

У компанії "Укрзалізниця" повідомили про те, що Верховна Рада України ратифікувала Рамкову угоду між урядом України та урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва на 2024—2029 роки.

В УЗ наголосили, що це рішення відкриває шлях для фінальної частини узгоджень щодо фінансування критично важливих для української економіки проєктів, у тому числі й програми з розширення рухомого складу Укрзалізниці — закупівлі 20 електропоїздів класу Інтерсіті+. Ця програма вже отримала схвальну оцінку від експертів, залучених корейським Фондом економічного розвитку та співробітництва. Наступні кроки включатимуть узгодження деталей проєкту та угоди на рівні Кабінету Міністрів України та фінальне підписання угоди.

"Це стратегічна програма розширення парку поїздів Інтерсіті+, завдяки чому ми зможемо збільшити інтенсивність руху вже на існуючих та відкрити нові швидкісні маршрути. Це додаткова можливість для подорожей 6 млн пасажирів на рік, що закриє сьогоднішню потребу у денному швидкісному русі. Дякуємо парламентарям за ратифікацію та працюємо надалі з урядовцями задля успішного підписання угоди", – зазначив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

За попередніми домовленостями, загальна вартість програми складатиме близько $450 млн, включаючи сервісне обслуговування поїздів протягом 5 років, а поставка поїздів можлива у термін 18-24 місяці після підписання угоди. При чому, попередньо корейські виробники зацікавлені й розглянути варіанти часткової локалізації в Україні, що важливо для стимулювання вітчизняної економіки. Умови кредитування корейським Фондом економічного розвитку та співробітництва є пільговими, враховуючи критичність соціальної складової проєкту (загальний термін – до 40 років, причому виплати тіла кредиту починатимуться лише після перших 10 років).

Паралельно Укрзалізниця працюватиме й над модернізацією вже наявного рухомого складу, а також наголошує на важливості продовження державної інвестпрограми із побудови нового рухомого складу для далекого сполучення. Усе це зробить пасажирську логістику доступнішою та зручнішою для мільйонів українців у досить наближеній перспективі, слугуватиме стимулом для розвитку українських регіонів.

Теги за темою
Укрзалізниця
Джерело матеріала
loader
loader