Набуття чинності нового закону: в Угорщині почали виселяти з притулків біженців із Закарпаття
Набуття чинності нового закону: в Угорщині почали виселяти з притулків біженців із Закарпаття

Набуття чинності нового закону: в Угорщині почали виселяти з притулків біженців із Закарпаття

Біженців із українського Закарпаття почали виселяти із притулків після постанови уряду Угорщини, яка обмежила надання допомоги українцям. На днях набула чинності поправка до указу угорського уряду, яка передбачає право на житло лише для біженців з українських районів, які безпосередньо постраждали від бойових дій. Про це пише угорська служба «Радіо Свобода» 22 серпня.

За даними журналістів, 120 біженців з України виселили вранці 21 серпня в місті Коч, що на півночі Угорщини. Більшість з них – закарпатські роми, які користувались соціальним житлом. Окрім субсидованого житла, українські біженці отримували також грошову допомогу від держави – близько 60-70 тис. форинтів (сім-вісім тис. грн) щомісяця. Цих грошей є недостатньо, щоб орендувати житло за ринковими цінами.

«Правозахисники наголошують, що найбільш уразливими є представники ромської етнічної меншини із Закарпатської області, які все ще живуть у притулках, які зараз закриють. Багато з них мають подвійне українсько-угорське громадянство. Тому їм відмовляють в допомозі в інших країнах Європейського союзу на тій підставі, що вони громадяни Угорщини», – ідеться у матеріалі.

 Нагадаємо, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Рада Європейського Союзу активувала свою Директиву про тимчасовий захист від 2001 року, надаючи українським біженцям дозвіл на проживання, доступ до підтримки держави та ринку праці в країнах. Наразі в ЄС проживає 4,19 млн біженців з України. Понад 1,2 млн українських біженців оселились в Німеччині, майже мільйон у Польщі та 400 тис. у Чехії. В Угорщині мешкає лише 41 тис. біженців з України.

Зміни політики Угорщини щодо українських біженців

21 серпня в Угорщині набув чинності закон про регулювання правил надання допомоги українським біженцям. Згідно з ним, Угорщина надаватиме грошову допомогу та безоплатне житло тільки тим українцям, які прибули з регіонів, безпосередньо постраждалих від боїв під час російсько-української війни. Наразі до списку входить 13 українських регіонів включно з АР Крим. Українці центральних та західних регіонів не будуть отримувати підтримку від Угорщини. Список угорська влада оновлюватиме кожного місяця.

Згідно з оцінками агенції ООН у справах біженців, від двох до трьох тисяч біженців втратять субсидоване житло в Угорщині, оскільки у багатьох із них немає грошей на оренду. Окрім того, позбавлення пільг частини біженців може призвести до втрати роботи й вплинути на зарахування дітей до угорських шкіл.

Набуття чинності нового закону: в Угорщині почали виселяти з притулків біженців із Закарпаття - Фото 1

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Джерело матеріала
loader
loader