В Єврокомісії стали на сторону України в справі щодо заборони нафти "Лукойлу"
В Єврокомісії стали на сторону України в справі щодо заборони нафти "Лукойлу"

В Єврокомісії стали на сторону України в справі щодо заборони нафти "Лукойлу"

Повна картина ситуації показує, що проблем із безпекою поставок нафти немає, тому претензії Угорщини та Словаччини необґрунтовані.

Єврокомісія дослідила вплив санкцій України на постачальника енергоресурсів "Лукойл" з країни-агресора Росії і виявила, що підстав для занепокоєння через зупинку транзиту нафти до Угорщини і Словаччини немає.

Про це в коментарі "Радіо Свобода" заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Він зазначив, що під час розгляду цього питання було зібрано інформацію з усіх боків - Словаччини, Угорщини, України та Хорватії.

"Поставки сирої нафти через трубопровід Brotherhood тривають, і наразі немає проблеми з їхньою безпекою", – підкреслив він.

Єврокомісія також отримала підтвердження від України щодо того, що транзит сирої нафти з РФ до Угорщини і Словаччини не зазнав впливу. Причиною цього є те, що компанія "Лукойл" не є її власником.

"Ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією та активно працюємо з зацікавленими державами-членами над альтернативними рішеннями, зокрема через Адріатичний трубопровід Janaf. У ширшому плані ми поновили наші заклики до держав-членів прискорити свої зусилля, щоб зменшити свою залежність від російського викопного палива", - підсумував Домбровскіс.

Що таке Радіо Свобода?

Радіо Свобода - інтернет-видання і радіостанція, що позиціонує себе як приватний некомерційний інформаційно-новинний засіб масової інформації. Фінансується Конгресом США. Її загальна аудиторія становить 35 млн слухачів. Робота українського відділу Радіо Свобода розпочалася у квітні 1954 року.

Блокування Україною транзиту нафти російської компанії до країн ЄС

У липні 2024 року Україна вирішила припинити транзит нафти з РФ у Словаччину та Угорщину. Після чого країни почали погрожувати Україні "заходами" у відповідь.

Згодом Україна почала наполягати на необхідності відмови від нафти з Росії і навела Словаччині низку аргументів щодо ситуації, пов'язаної з блокуванням Києвом постачань російської нафти через нафтопровід Дружба.

Після цього Угорщина та Словаччина спробували залучити ЄС до вирішення своєї суперечки з Україною щодо відновлення транзиту російської нафти. Однак цей план провалився, адже Єврокомісія відхилила їхнє прохання закликати Київ зняти нещодавні санкціїз "Лукойла".

Читайте також про заяви Угорщини і Словаччини в контексті України:

Джерело матеріала
loader