"Укренерго" придбало 500 МВт швидких резервів на 5 років
"Укренерго" придбало 500 МВт швидких резервів на 5 років

"Укренерго" придбало 500 МВт швидких резервів на 5 років

Компанія "Укренерго" провела другий спецаукціон на придбання автоматичних резервів відновлення частоти (аРВЧ) строком на 5 років, під час якого учасники продемонстрували високий рівень конкуренції.

Попередньо, всі учасники аукціону – 35 компаній, які зробили 807 пропозицій – є переможцями. З пропозицій, які перемогли, 41 одиниця генеруючого обладнання. Близько 90% учасників аукціону – нові для енергетичного ринку компанії.

На аукціоні "Укренерго" купувало 2 види послуг з надання аРВЧ:
579 МВт – послуга завантаження, тобто здатність електроустановок підтримувати енергосистему шляхом збільшення видачі електричної енергії в мережу;
421 МВт – симетричний резерв, тобто здатність електроустановок розвантажуватись та завантажуватись, в залежності від потреби енергосистеми України.

За попередніми результатами, в середньому було придбано 240 МВт резервів на послугу завантаження в кожній годині, що складає більше 41% від виставленої на аукціон потреби. Також закуплено в кожній годині, в середньому, близько 260 МВт послуг із завантаження та розвантаження (симетричний резерв) – 62% від потреби.

В середньому ціни пропозицій завантаження коливалися в діапазоні від 484 до 971,15 грн за мегават, а на симетричний резерв – від 1049,40 до 1330,13 грн за мегават. Гранична ціна на послуги з придбання резервів складає 1339,82 грн за мегават.

Переможці аукціону з надання послуг аРВЧ матимуть фіксований у євро контракт з НЕК "Укренерго" на 5 років, з відтермінуванням початку надання послуги на один рік. Тобто інвестори матимуть час до жовтня 2025 року, щоб побудувати нову електроустановку та пройти сертифікацію обладнання. Тому уже через рік в українській енергосистемі з’являться нові балансуючі потужності.

Джерело матеріала
loader
loader